ΑΘΗΝΑ
18:31
|
28.04.2024
Η Apple κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά με σκοπό να «καταπνίξει» την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών.
Apple
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μερικούς μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές  του Νοέμβρη στις ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού Apple επειδή (εδώ και δεκαετίες…) έχει παράνομα μονοπώλιο στην αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και χρησιμοποιεί την επιρροή της για να συρρικνώσει τον ανταγωνισμό περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών.

Στην ασυνήθιστη αυτή κίνηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που υποστηρίζεται παράλληλα από τους εισαγγελείς 16 πολιτειών η Apple κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά με σκοπό να «καταπνίξει» την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, να μειώσει την ελκυστικότητα των ανταγωνιστικών smartwatches και να εμποδίσει την ανάπτυξη εφαρμογών streaming παιχνιδιών.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι επιβάλλει περιορισμούς στους προγραμματιστές, ενώ δυσκολεύει τους χρήστες να αλλάζουν συσκευές. 

Τι απαντά η Apple

Όπως αναμενόταν η μήνυση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τεχνολογικού κολοσσού που ισχυρίστηκε πως η αγωγή αυτή είναι «λανθασμένη τόσο ως προς τα γεγονότα όσο και σχετικά με τη νομοθεσία».

«Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι καταναλωτές από την Apple – όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες συμπίπτουν. Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στον σχεδιασμό της τεχνολογίας» ανέφερε η εταιρία στην ανακοίνωσή της.

Αυτή είναι η πρώτη αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Apple από την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και είναι συνέχεια (πολύ καθυστερημένων…) κινήσεων που αφορούν τις μονοπωλιακές πρακτικές και άλλων πολυεθνικών τεχνολογίας όπως έγινε πέρσι με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Google κατηγορώντας την πως ασκεί μονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα