Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται να έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε., θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε σήμερα.
Στόχος των Βρυξελλών είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων για την άμυνα είναι μία από τις «καινοτόμες ιδέες» που εξετάζονται.
Στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζήτησε «ριζοσπαστικά και συγκεκριμένα βήματα» για να τεθεί η οικονομία της Ε.Ε. «σε πολεμική βάση», ενώ είχε ζητήσει στο παρελθόν ευρωπαϊκά αμυντικά ομόλογα για τον εξορθολογισμό των στρατιωτικών δαπανών του μπλοκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία για προώθηση αυτής της ιδέας ανήκει σε χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Υπέρ των ευρωομολόγων τάχτηκε και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, η οποία σημείωσε ότι «εάν δεν προχωράει αυτή η πρόταση, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο που θα λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας.
«Τη χρειαζόμαστε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ανοικτά την προοπτική. «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά, πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».
Από την πλευρά τους, αντίθετες εμφανίζονται οι χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Φινλανδία. Η πρώτη αρνητική απάντηση ήρθε από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης των υπερκερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό να ενισχυθεί το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «πολλά υποσχόμενη».
Σημείωσε ότι η Επιτροπή βρήκε μια «ισχυρή νομική οδό» και θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία επί του θέματος, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σύντομα.