ΑΘΗΝΑ
15:02
|
27.04.2024
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε πως η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας παίζει η πυρηνική ενέργεια τόνισε απόψε σε ενεργειακό φόρουμ στις Βρυξέλλες ο Βούλγαρος απερχόμενος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε πως η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. και σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και σε ό,τι αφορά την πρόοδο προς μία «πράσινη» οικονομία, προσθέτοντας πως αυτές οι προτεραιότητες που είναι βασικές και στην ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας.

Στην ομιλία του, ο Ντένκοφ υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία έχει εμπειρία 50 ετών στην ασφαλή χρήση των πυρηνικών σταθμών και στο κλείσιμο πυρηνικών μονάδων.

«Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην πυρηνική ενέργεια ως βασικό παράγοντα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σε όρους υψηλής τεχνολογίας, απόδοσης παραγωγής, έλλειψης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ανταγωνιστικών τιμών, υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τη ραδιενέργεια» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε επενδύσεις που γίνονται σε μια νέα γενιά τεχνολογιών και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που τη χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής στρατηγικής» της Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας.

Εξήρε επίσης τη μεγάλη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και τον σημαντικό ρόλο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Αναφέρθηκε τέλος και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτιμώντας πως συνιστά «τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια».

Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να τερματίσει την παράνομη κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια λέγοντας πως έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου παραβιάσεις της πυρηνικής ασφάλειας που απειλούν την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

Γιατί παραιτήθηκε ο Ντένκοφ

 Ο Νικολάι Ντένκοφ παραιτήθηκε στις 5 Μαρτίου, ανοίγοντας το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης του δεξιού κόμματος GERB για 9 μήνες όπως είχε συμφωνηθεί με το κόμμα του «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» στις εκλογές του 2023.

Νικολάι Ντένκοφ

Την περασμένη Δευτέρα, 18 Μαρτίου, η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ του κεντροδεξιού GERB συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Στις εκλογές του Απριλίου 2023, το GERB ήρθε πρώτο, κερδίζοντας 69 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του «Συνεχίζουμε να Αλλάζουμε» κέρδισε 64 έδρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα