ΑΘΗΝΑ
03:57
|
03.05.2024
Ο προτεινόμενος δασμός πιθανώς να ανέρχεται στα 95 ευρώ ανά μετρικό τόνο, την ώρα που η μέση τιμή είναι περίπου 193 ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον καθορισμό «απαγορευτικά υψηλών» δασμών στα σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια πραγματική απαγόρευση των προμηθειών σιτηρών, ηλιόσπορων και κτηνοτροφικών καλλιεργειών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., θέτοντας τόσο υψηλούς δασμούς που θα καταστήσουν τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε. οικονομικά μειονεκτικές», είπε.

Την πρόταση ανακοίνωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πέμπτη προς τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν κάτι για τα σιτηρά που «έκλεψαν» οι Ρώσοι από τα κατεχόμενα εδάφη.

«Όταν ουκρανικά σιτηρά πετιούνται στους δρόμους ή τις σιδηροδρομικές γραμμές, ρωσικά προϊόντα εξακολουθούν να μεταφέρονται στην Ευρώπη, καθώς και αγαθά από την ελεγχόμενη από τον Πούτιν Λευκορωσία. Αυτό δεν είναι δίκαιο», υποστήριξε ο Ζελένσκι στους ηγέτες σε μια ομιλία μέσω βίντεο στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλεύεται την Ε.Ε. προς όφελος της πολεμικής της μηχανής».

Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο προτεινόμενος δασμός θα ανέρχεται στα 95 ευρώ ανά μετρικό τόνο, την ώρα που η μέση τιμή σιταριού στην Ε.Ε. είναι περίπου 193 ευρώ για την ίδια ποσότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα