ΑΘΗΝΑ
04:23
|
08.05.2024
Η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο δαπανών 1,2 τρισ. δολαρίων, αποτρέποντας την τελευταία στιγμή ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.
Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απέτρεψε το κλείσιμο της κυβέρνησης περνώντας ένα πακέτο δαπανών 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι νομοθέτες στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισαν νομοσχέδιο δαπανών 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτρέποντας την τελευταία στιγμή ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.

Η Κάτω Βουλή το Σάββατο ενέκρινε το μέτρο με ψήφους 74-24 μετά τη λήξη της χρηματοδότησης για τα τρία τέταρτα της κυβέρνησης τα μεσάνυχτα. Αλλά ο Λευκός Οίκος έστειλε μια ειδοποίηση λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας, ανακοινώνοντας ότι το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού είχε σταματήσει τις προετοιμασίες για το κλείσιμο, επειδή υπήρχε μεγάλος βαθμός εμπιστοσύνης ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τη νομοθεσία και ο πρόεδρος θα την υπέγραφε το Σάββατο.

Βασικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Πολιτείας και Υπουργείου Οικονομικών, όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, θα παραμείνουν χρηματοδοτούμενες έως τις 30 Σεπτεμβρίου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, το μέτρο δεν περιελάμβανε χρηματοδότηση για κυρίως στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την Ταϊβάν ή το Ισραήλ, τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα διαφορετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία και το οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχει αγνοήσει.

Το νομοσχέδιο καταργεί επίσης τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) – η οποία παρέχει ζωτικές υπηρεσίες επιτόπου στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ο οργανισμός έχασε εκατομμύρια δολάρια σε διεθνή υποστήριξη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι κάποιο από το προσωπικό του στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχε στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η Βουλή ψήφισε την Παρασκευή με 286-134, κερδίζοντας οριακά την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την έγκριση του πακέτου των έξι νομοσχεδίων που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο και πιο επίμαχο τμήμα της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Πάνω από το 70 τοις εκατό των χρημάτων έχει καθοριστεί για αμυντικές δαπάνες, με τους λογαριασμούς να καλύπτουν επίσης τον στρατό, την εσωτερική ασφάλεια, την υγειονομική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση για αυτά τα προγράμματα είχε οριστεί να λήξει στις 22 Μαρτίου.

Ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Γερουσίας Τσακ Σούμερ είπε ότι ήταν «μια πολύ μεγάλη και δύσκολη μέρα, αλλά μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το έργο της χρηματοδότησης της κυβέρνησης».

«Είναι καλό για τη χώρα που καταλήξαμε σε αυτή τη δικομματική συμφωνία. Δεν ήταν εύκολο, αλλά απόψε η επιμονή μας άξιζε τον κόπο», πρόσθεσε.

Οι νομοθέτες χρειάστηκαν έξι μήνες στο τρέχον οικονομικό έτος για να φτάσουν στο τέρμα της κρατικής χρηματοδότησης, η διαδικασία επιβραδύνθηκε από τους συντηρητικούς που πίεσαν για περισσότερες εντολές πολιτικής και πιο απότομες περικοπές δαπανών από ό,τι η Γερουσία ή ο Λευκός Οίκος υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Το αδιέξοδο απαιτούσε αρκετούς βραχυπρόθεσμους λογαριασμούς δαπανών για τη διατήρηση της χρηματοδότησης των οργανισμών.

Το πρώτο πακέτο λογαριασμών δαπανών πλήρους έτους, το οποίο χρηματοδότησε τα τμήματα Βετεράνων Υποθέσεων, Γεωργίας και Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, εκκαθάρισε το Κογκρέσο πριν από δύο εβδομάδες με ελάχιστες ώρες πριν λήξει η χρηματοδότηση για αυτές τις υπηρεσίες.

Η καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή αντανακλούσε την οργή των Ρεπουμπλικανών για το περιεχόμενο του πακέτου και την ταχύτητα με την οποία τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον έφερε το μέτρο στο βήμα, παρόλο που η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών κατέληξε να το καταψηφίσει.

Για να κερδίσει την υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τζόνσον υποστήριξε ορισμένες από τις αυξήσεις δαπανών που εξασφάλισε για περίπου 8.000 επιπλέον κρεβάτια κράτησης για μετανάστες που αναμένουν τις διαδικασίες μετανάστευσης ή την απομάκρυνσή τους από τη χώρα – ή περίπου αύξηση 24 τοις εκατό από τα σημερινά επίπεδα. Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών τόνισε περισσότερα χρήματα για να προσλάβει περίπου 2.000 συνοριοφύλακες.

Οι Δημοκρατικοί, εν τω μεταξύ, υπερηφανεύτηκαν για αύξηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Head Start, ένα πρόγραμμα προσχολικής ανάπτυξης και νέα κέντρα παιδικής μέριμνας για στρατιωτικές οικογένειες. Αύξησαν επίσης 120 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για την έρευνα για τον καρκίνο και 100 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα για το Αλτσχάιμερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα