Ένας νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια τέθηκε σε ισχύ στο Χονγκ Κονγκ παρά την αυξανόμενη διεθνή κριτική ότι θα μπορούσε να διαβρώσει τις ελευθερίες στην πόλη που κυβερνάται από την Κίνα και να βλάψει τα διαπιστευτήρια του διεθνούς οικονομικού κέντρου της, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο νόμος, γνωστός και ως Άρθρο 23, τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ημέρες αφότου οι νομοθέτες του Χονγκ Κονγκ που ήταν υπέρ του Πεκίνου τον ψήφισαν ομόφωνα, με γρήγορη νομοθεσία για να καλύψει αυτά που οι αρχές αποκαλούσαν κενά εθνικής ασφάλειας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι είπε ότι ο νόμος «εκπλήρωσε μια ιστορική αποστολή, ανταποκρινόμενος στην εμπιστοσύνη που μας έδωσαν οι Κεντρικές [Κινεζικές] Αρχές».
Έχει αναφέρει συχνά τη «συνταγματική ευθύνη» του Χονγκ Κονγκ για τη δημιουργία της νέας νομοθεσίας όπως απαιτείται από τον Βασικό Νόμο, το μίνι σύνταγμα της πόλης από την παράδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα το 1997.
Ο Λι είπε επίσης ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος για να «αποτρέψει τη μαυροφορεμένη βία», μια αναφορά στις μαζικές και κατά καιρούς βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ το 2019, οι οποίες έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους ζητώντας μεγαλύτερη αυτονομία από την κυριαρχία του Πεκίνου.
Μια προηγούμενη προσπάθεια ψήφισης του άρθρου 23 καταργήθηκε το 2003 μετά από διαμαρτυρίες 500.000 ατόμων. Αυτή τη φορά, η δημόσια κριτική έχει σιωπήσει εν μέσω της καταστολής ασφαλείας.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος;
Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 με την εγγύηση ότι ο υψηλός βαθμός αυτονομίας και οι ελευθερίες του θα προστατεύονται με τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα».
Επί του παρόντος, ο νέος νόμος του Άρθρου 23 έχει επεκτείνει το αδίκημα της βρετανικής αποικιακής εποχής της «εξέγερσης» για να συμπεριλάβει την υποκίνηση μίσους κατά της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με επιβαρυντική ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.
Βάσει του νόμου για την ασφάλεια, οι ποινές μπορεί να φθάσουν έως και τη ισόβια κάθειρξη για δολιοφθορές που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, προδοσία και εξέγερση. 20 χρόνια για κατασκοπεία και δολιοφθορά και 14 χρόνια για εξωτερικές παρεμβολές.
Ο αρχηγός της πόλης Λι εξουσιοδοτείται επίσης να δημιουργήσει νέα αδικήματα με ποινές φυλάκισης έως και επτά ετών μέσω επικουρικής νομοθεσίας, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας μπορεί να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα σε ακτιβιστές που βρίσκονται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης των διαβατηρίων τους.
Επιπλέον, οι αρμοδιότητες της αστυνομίας έχουν επίσης διευρυνθεί ώστε να επιτρέπεται η κράτηση ατόμων για έως και 16 ημέρες χωρίς κατηγορία –ένα άλμα από τις τρέχουσες 48 ώρες– και να περιορισεί σε έναν ύποπτο το να συναντά δικηγόρους και να επικοινωνεί με άλλους.
Διεθνής καταδίκη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους ισχυρότερους επικριτές του νόμου, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, να λέει ότι «θα βλάψει περαιτέρω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» όσων βρίσκονται στην πόλη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την Παρασκευή «βαθιά ανησυχία» ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει τα δικαιώματα και να περιορίσει τη διαφωνία, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κόμβου.
Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ταϊβάν έχουν ενημερώσει τις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Χονγκ Κονγκ, καλώντας τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.
«Θα μπορούσατε να παραβιάσετε τους νόμους άθελά σας και να κρατηθείτε χωρίς κατηγορία και να σας αρνηθεί η πρόσβαση σε δικηγόρο», δήλωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση.
Σε κοινή δήλωση υπό την ηγεσία του Συμβουλίου Δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ που εδρεύει στο εξωτερικό, 145 κοινοτικές ομάδες και ομάδες υπεράσπισης καταδίκασαν επίσης τον νόμο και ζήτησαν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην ψήφισή του, καθώς και να επανεξετάσουν το καθεστώς του Οικονομικού και του Χονγκ Κονγκ. Εμπορικά Γραφεία σε όλο τον κόσμο.
«Ήρθε η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και την ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ. Κάθε φορά που αφήνουμε εξουσιαστές να ξεφύγουν από τις φρικαλεότητες, κινδυνεύουμε από άλλους κακούς παράγοντες να επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο», δήλωσε η ακτιβίστρια από το Χονγκ Κονγκ Φράνσις Χούι στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Κίνα (CECC), η οποία συμβουλεύει το Κογκρέσο.
Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη μοντέρνα εμπορική περιοχή Ximending της Ταϊπέι, όπου περισσότεροι από δώδεκα ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και του Θιβέτ συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το νόμο και να φωνάξουν τις καταγγελίες τους. Άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ «καταδίκασαν σθεναρά τέτοιους πολιτικούς ελιγμούς με λοξές, διαστρεβλωτικές, τρομοκρατικές και πανικοβληματικές παρατηρήσεις».
Ποια είναι η στάση της Κίνας;
Η Κίνα υπερασπίστηκε την καταστολή ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ ως απαραίτητη για την αποκατάσταση της τάξης μετά από μήνες ενίοτε βίαιων αντικυβερνητικών και υπέρ της δημοκρατίας διαδηλώσεων το 2019.
Περίπου 291 άτομα έχουν συλληφθεί για αδικήματα εθνικής ασφάλειας, με 174 άτομα και πέντε εταιρείες να έχουν κατηγορηθεί μέχρι στιγμής.
Οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους ασφαλείας που έχουν αποκαταστήσει τη σταθερότητα, αλλά ενώ τα ατομικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά, καμία ελευθερία δεν είναι απόλυτη.