Με την αυξανόμενη πίεση από επικριτές του Ισραήλ παγκοσμίως να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Ισραήλ, επικαλούμενοι ανησυχίες ότι τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων στη Γάζα, πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ προέρχεται από εταιρείες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, μεταδίδει το Middle East Monitor.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 69% των εξαγορών όπλων του Ισραήλ προέρχονται από αμερικανικές εταιρείες, με το 30% να προέρχεται από τη Γερμανία και το 0,9% από την Ιταλία.
«Στα τέλη του 2023, οι ΗΠΑ παρέδωσαν γρήγορα χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά ο συνολικός όγκος των ισραηλινών εισαγωγών όπλων από τις ΗΠΑ το 2023 ήταν σχεδόν ο ίδιος με το 2022. Μέχρι το τέλος του 2023, εκκρεμούν οι παραδόσεις κυρίων όπλων για το Ισραήλ που περιλαμβάνουν 61 μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και 4 υποβρύχια από τη Γερμανία», αναφέρει η έκθεση SIPRI.
Πρόσθεσε ότι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες έπαιξε «σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ».
Με εξαίρεση ένα ελικόπτερο που κατασκευάζεται από τη γαλλική Airbus Helicopters, όλα τα επανδρωμένα αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας είναι αμερικανικής προέλευσης, ανέφεραν οι Times of Israel.
Το Ισραήλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους προμηθευτές για πολλά εξαρτήματα των πολεμικών αεροσκαφών, των ελικοπτέρων, των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων του, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο), ο Καναδάς και η Ολλανδία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ παρά τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με τους βρετανούς κατασκευαστές να προμηθεύουν το 15 τοις εκατό των εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Το Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε επίσης πρόσφατα ότι εννέα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν λάβει άδεια προσγείωσης και αναχώρησης από βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και περίπου 50 αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις προς το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
Εκατοντάδες πολιτικοί από 12 χώρες έχουν ζητήσει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητη ενέργεια τόσο για ηθικούς όσο και για νομικούς λόγους. Αυτή η κίνηση έρχεται αφότου το Εφετείο της Χάγης έδωσε εντολή στην Ολλανδία να σταματήσει την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για πιθανή συνενοχή στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ στη Γάζα.
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζόλι, ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα τη διακοπή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ υπό το φως της συνεχιζόμενης επιθετικότητας στον πολιορκημένο θύλακα.
Ο αριθμός των θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου έχει φτάσει πλέον τους 32.226 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και 74.518 άλλους τραυματίες.
Επιπλέον, ο πόλεμος έχει απωθήσει το 85 τοις εκατό του πληθυσμού της περιοχής έξω από τα σπίτια του, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής του θύλακα και δημιούργησε συνθήκες για λιμό καθώς οι παραδόσεις βοήθειας παραμένουν θλιβερά ανεπαρκείς.
Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο, με μια ενδιάμεση απόφαση τον Ιανουάριο, διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις γενοκτονικές πράξεις και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα.