ΑΘΗΝΑ
10:50
|
27.04.2024
Οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε συμφώνησαν απόψε σε έναν νέο συμβιβασμό για την παράταση των εμπορικών μέτρων για την Ουκρανία ως τον Ιούνιο του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρέσβεις χωρών της Ε.Ε. κατάφεραν απόψε να καταλήξουν σε μία «ισορροπημένη» συμφωνία που αφενός θα επιτρέπει τη συνέχιση της στήριξης των Ουκρανών αγροτών παρατείνοντας κατά έναν ακόμη χρόνο την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε. ενώ θα παρέχει κάποια προστασία στους αγρότες της Ε.Ε. που διαμαρτύρονται εδώ και μήνες σε αρκετές χώρες μέλη για την λεγόμενη «πράσινη» αγροτική πολιτική των Βρυξελλών και τις φθηνές εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων σε βάρος των δικών τους συμφερόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής προεδρίας της Ε.Ε., οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε συμφώνησαν απόψε σε έναν νέο συμβιβασμό για την παράταση των εμπορικών μέτρων για την Ουκρανία  ως τον Ιούνιο του 2025, διασφαλίζοντας μια «ισορροπημένη προσέγγιση» μεταξύ της στήριξης προς την Ουκρανία και της προστασίας των γεωργικών αγορών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, η παράταση αυτή θα αφορά μεγάλο αριθμό «ασφαλιστικών δικλείδων» σε ουκρανικά προϊόντα όπως τα πουλερικά, τα αυγά, η ζάχαρη, το μέλι κ.α. που θα υπόκεινται σε δασμούς εάν οι ποσότητές τους ξεπερνούν το μέσο όρο όγκου συναλλαγών στην Ε.Ε. πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει τη δυνατότητα οι χώρες-μέλη να επιβάλλουν τα δικά τους μέτρα σε περίπτωση αστάθειας των αγορών συμπεριλαμβανομένης της αναστολής εισαγωγών σε εθνική βάση εάν κριθεί απαραίτητο. Σε μία πρώτη εκτίμηση αυτή η συμφωνία δεν αποκλείεται να κοστίσει στην οικονομία της Ουκρανίας απώλειες ύψους 330 εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Στην ανάρτηση της βελγικής προεδρίας στην πλατφόρμα Χ αναφέρεται πως αυτός ο συμβιβασμός θα παρουσιαστεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο «μια ταχεία συμφωνία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα