ΑΘΗΝΑ
15:38
|
16.11.2024
Καταδικάστηκαν τέσσερις άνθρωποι σε θάνατο και δύο σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαίντ το 2013.
Διαδήλωση στη μνήμη του Τσόκρι Μπελαίντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Τυνησία καταδίκασε τέσσερις ανθρώπους σε θάνατο και δύο σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαίντ πριν από 11 χρόνια.

Τις ποινές επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο αντιεισαγγελέας του αντιτρομοκρατικού δικαστικού τμήματος. Συνολικά 23 άτομα είχαν κατηγορηθεί για τη δολοφονία, με ποινές από δύο έως 120 χρόνια σε άλλους κατηγορούμενους, ενώ πέντε αθωώθηκαν.

Δεκάδες υποστηρικτές του Τσόκρι Μπελάιντ είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο δικαστήριο στην Τύνιδα από το βράδυ της Τρίτης, υψώνοντας συνθήματα ζητώντας δικαιοσύνη.

Φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Τσόκρι είναι πάντα ζωντανός» και «είμαστε πιστοί στο αίμα των μαρτύρων».

Ο Μπελαίντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημοκρατικών Πατριωτών ήταν σφοδρός επικριτής του τότε κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Ennahdha, ισχυριζόμενος ότι είχε κλείσει τα μάτια στη βία που ασκούνταν εναντίον κοσμικών .

Η κηδεία του ήταν μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εκρήξεις θλίψης στην ιστορία της Τυνησίας, με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, οδηγώντας σε μαζικές διαδηλώσεις.

Η δολοφονία πυροδότησε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις που είχε βιώσει η Τυνησία στον απόηχο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, θέτοντας αμφιβολίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Μήνες αργότερα, ένα δεύτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο πανάραβας αριστερός Μοχάμεντ Μπραχίμι, πυροβολήθηκε κάτω από παρόμοιες συνθήκες, με την πολιτική πίεση που ακολούθησε ανάγκασε την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Οι αρχές κατηγόρησαν τις δολοφονίες στην Ansar al-Sharia, μια σαλαφιστική ομάδα που είναι ύποπτη για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση τον Αύγουστο του 2013.

Η οικογένεια του Μπελαίντ και οι κοσμικοί πολιτικοί κατηγόρησαν τους ηγέτες του κόμματος Ennahdha ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Το Ennahdha αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία. «Οι λεπτομέρειες που συνήφθησαν από τους δικαστικούς κύκλους δείχνουν ξεκάθαρα στοιχεία για την αθωότητα» του Ennahdha, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι η ετυμηγορία θα πρέπει να αποκαταστήσει τον σεβασμό σε όσους υπόκεινται σε ψευδείς πολιτικές κατηγορίες, κυρίως στον ηγέτη της Εννάχντα, Ράτσεντ Γκανούτσι, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε τρία χρόνια φυλάκιση εν μέσω κυβερνητικής καταστολής στην αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή–Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Αμπχαζία: Η αντιπολίτευση καλεί τον Πρόεδρο να παραιτηθεί-«Όχι» σε πρόωρες εκλογές (upd)

BlueSky: Το εναλλακτικό Χ σπάει ρεκόρ λήψεων

Κασσελάκης: Τσίπρας-Πολάκης ήξεραν για νεκρούς στο Μάτι και το έκρυβαν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα