ΑΘΗΝΑ
09:49
|
27.04.2024
Το FTX ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη, με αξία 32 δισ. δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, για την τεράστια χρηματοοικονομική απάτη που αποκαλύφθηκε μετά την κατάρρευση της εταιρείας του, FTX.

Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα τον Νοέμβριο, όπου Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάθειρξη διάρκειας 40-50 ετών μετά την καταδίκη του. Τότε ο ίδιος ισχυριζόταν πως πρόθεσή του ήταν να φέρει την «επανάσταση» στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων με τις «καινοτομίες και αλτρουιστικές» ιδέες του, και όχι να εξαπατήσει τους πελάτες του.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Μπάνκμαν-Φράιντ είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι λυπάται «για όσα συνέβησαν σε όλα τα επίπεδα». «Και υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να είχα κάνει και κάποια άλλα που δεν έπρεπε», είχε δηλώσει.

Η τελική ποινή επιβλήθηκε από τον Αμερικανό ομοσπονδιακό δικαστή, Λιούις Κάπλαν, ο οποίος περιέγραψε προσεκτικά τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραξε ο Μπάνκμαν-Φράιντ.

Δεν υπήρξε «ούτε μία λέξη μεταμέλειας για τη διάπραξη ενός φοβερού εγκλήματος», δήλωσε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι υπήρχε κίνδυνος ο κατηγορούμενος να διαπράξει ξανά αντίστοιχα εγκλήματα.

Ανάμεσα στα θύματα του Μπάνκμαν-Φράιντ βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γνωστός αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Τομ Μπράντι, ο αστέρας του NBA, Στίβεν Κάρι, και ο κωμικός Λάρυ Ντέιβιντ.

Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2022, όταν μια ιστοσελίδα που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, η CoinDesk, αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος των στοιχείων του ενεργητικού της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research του Μπάνκμαν-Φράιντ, στην πραγματικότητα αποτελούνταν από ή συνδέονταν με το FTT, το κρυπτονόμισμα που είχε δημιουργήσει η πλατφόρμα του, FTX. Η αποκάλυψη έφερε την μαζική απόσυρση των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει οι πελάτες, αναγκάζοντας την εταιρία σε πτώχευση.

Το FTX κάποτε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον πλανήτη, με αξία 32 δισ. δολαρίων.

Μετά τις αποκαλύψεις, το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα κατέρρευσε, με συνέπεια να εξανεμιστεί η προσωπική περιουσία του, που φέρεται να έφτανε τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα