ΑΘΗΝΑ
05:33
|
22.11.2024
Η χώρα πέρασε το Περού και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού το 2023 και παρέχει περίπου το 70% του κοβαλτίου παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τοξικά είναι τα νερά των ποταμών που ρέουν κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, RAID, και της African Resources Watch με έδρα την ΛΔ του Κονγκό.

Η βρετανική οργάνωση διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι των κοινοτήτων που επισκέφθηκαν εξέφρασαν ανησυχίες, σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μόλυνσης στην υγεία τους και τις καταστροφικές συνέπειες στα τοπικά οικοσυστήματα και τη γεωργία.

Οι κάτοικοι ανέφεραν έλλειψη καθαρού νερού για την προσωπική υγιεινή τους, γεγονός που τους ανάγκαζε να χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 56% ανέφερε ότι η μόλυνση επηρέαζε την γυναικολογική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, οδηγώντας σε προβλήματα όπως ανομοιομορφία της εμμηνόρροιας, ουρογεννητικές λοιμώξεις, συχνότερες αποβολές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γενετικές ανωμαλίες σε έμβρυα.

Οι κάτοικοι των περιοχών ανέφεραν συχνές δερματικές παθήσεις και εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την υγεία των παιδιών τους.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (99%) ανέφεραν σημαντική μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών στα χωράφια λόγω του μολυσμένου νερού, με αποτέλεσμα καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό. Επιπλέον, το 59% ανέφερε ότι μείωσε την κατανάλωση τροφής σε ένα γεύμα την ημέρα, το 59% έπρεπε να αποσύρει τα παιδιά του από το σχολείο λόγω οικονομικών δυσκολιών, και το 75% δήλωσε ότι πλέον δεν δύναται να επιβαρυνθεί με έξοδα για θέματα υγείας ή φάρμακα.

Σε ανακοίνωσή της, η διευθύντρια της RAID, Αννίκ βαν Βάουντενμπερχ, υπογράμμισε τη σημασία της εξασφάλισης μιας «καθαρής» μεθόδου εξόρυξης κοβαλτίου και την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε εξορυκτικές εταιρείες για τις περιβαλλοντικές ζημιές. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων να απαιτήσουν υπεύθυνες πρακτικές από τους προμηθευτές τους κοβαλτίου.

Οι εταιρίες εξόρυξης στο Κονγκό χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ισχυρών οξέων για την επεξεργασία του χαλκού και κοβαλτίου. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για τις εξόρυξης στη χώρα, οι εταιρείες πρέπει να αποτρέπουν τα τοξικά λυμάτα από το να μολύνουν το υπόγειο νερό ή τα τοπικά ύδατα.

Η χώρα πέρασε το Περού και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού το 2023 και παρέχει περίπου το 70% του κοβαλτίου παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σύλληψη 45χρονου για τη γιάφκα στο Παγκράτι

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα