ΑΘΗΝΑ
19:04
|
14.11.2024
Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται η απόσυρσή τους από το εθνικό σύστημα αεράμυνας, εάν δεν αντικατασταθούν με συστήματα αντίστοιχων δυνατοτήτων.
Συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, είχε πριν λίγες ημέρες ο Νίκος Δένδιας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η χώρα μας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Political.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα η αποστολή TOR M1, OSA-AK και S-300 για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν νοείται η απόσυρσή τους από το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας όπου είναι ενταγμένα, χωρίς την αντικατάσταση με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Επανέλαβε δε ότι για όλα τα οπλικά συστήματα, υφίστανται νομικές δεσμεύσεις για την πώληση ή παραχώρησή τους, γεγονός που έχει επισημάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα και η Μόσχα, προειδοποιώντας την Αθήνα να αποφύγει τυχόν παραβίαση της ελληνορωσικής διακυβερνητικής συμφωνίας για τη στρατιωτική τεχνική συνεργασία» από 30 Οκτωβρίου 1995, όπου υπάρχουν αυστηρές υποχρεώσεις να μην παραδίδονται σε τρίτες χώρες χωρίς αμοιβαία γραπτή συνεννόηση εξοπλισμός και στρατιωτικά μέσα, που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Παράλληλα, σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα εξέταζε την αποστολή στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας στην περίπτωση που ανταποκριθούν χώρες της Δύσης, ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα με την αποστολή Aspides για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι, ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι η αποστολή εμπεριέχει κινδύνους, διευκρίνισε ότι «το πλοίο που ανέλαβε τη συγκεκριμένη αποστολή, είναι απολύτως αξιόπλοο και διαθέτει τα οπλικά συστήματα και τα μέσα αυτοπροστασίας που του επιτρέπουν να εκτελέσει επιτυχώς την αποστολή του, τα οποία ενισχύθηκαν μάλιστα πριν τον απόπλου του».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Αθήνα έχει κεφαλαιοποιήσει και σε ποιο βαθμό, σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, τη σχέση της με την Ουάσιγκτον ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο που υπήρξαν σε βάθος πολλών δεκαετιών, βασισμένες σε κοινές αρχές και αξίες. «Με την υπογραφή των συμφωνιών αλλά και με την επιτυχημένη πραγματοποίηση των ετήσιων γύρων Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα πλέον αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε κάνοντας μνεία στη συμπερίληψη της Αλεξανδρούπολης σε αυτές. «Η αναβάθμιση των σχέσεών μας έχει αποδώσει καρπούς. Βεβαίως, στόχος μας είναι η διαρκής ενίσχυση των σχέσεών μας η οποία αποφέρει κοινά οφέλη για Ελλάδα και ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Τέλος, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή σελίδας και όχι απλώς μία «ύφεση», θα πρέπει η γειτονική μας χώρα να ενστερνιστεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Όχι κατ’ ανάγκη με την ένταξή της στην Ε.Ε. – την οποία πάντως η Ελλάδα υποστηρίζει παγίως και ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας – αλλά με την αποδοχή, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, όσων προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οι αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καλής γειτονίας, της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος παλινδρόμησης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων στα όσα βιώσαμε πριν λίγα χρόνια, με ενδεικτικό παράδειγμα το 2020», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόθυμο για συνομιλίες το Ιράν, αλλά όχι υπό πίεση

Ο Τραμπ επιταχύνει τη λύση Ντράγκι κατά του «αργού θανάτου» της Ε.Ε.

Ελληνο-ισραηλινές συνομιλίες για απόκτηση Σιδερένιου Θόλου

Στις 2 Δεκέμβρη η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα