ΑΘΗΝΑ
14:02
|
15.11.2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη με την έκβαση της υπόθεσης γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο.
Σίριλ Ραμαφόζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη με την έκβαση της υπόθεσης γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη τα μέτρα που διέταξε το δικαστήριο, ώστε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων, αναφέρει το Anadolu.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και λυπημένοι για την έκβαση της υπόθεσης στο ICJ. Είναι λυπηρό γιατί απλώς επιβεβαιώνει ότι αυτό που είχε αποφανθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης στο παρελθόν δεν εισακούστηκαν από το Ισραήλ και έπρεπε να επιστρέψουμε και να υποστηρίξουμε μια άλλη υπόθεση, ιδιαίτερα με την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν επιθέσεις στη Ράφα», είπε ο Ραμαφόσα στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι οι νέες εντολές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ πρέπει να ληφθούν υπόψη από το Ισραήλ. «Πρέπει να δούμε το τέλος της σφαγής στην οποία υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης».

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ εξέδωσε την Πέμπτη πρόσθετα προσωρινά μέτρα για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της «ανεμπόδιστης παροχής» βοήθειας στη Γάζα, στη συνεχιζόμενη υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ που ασκήθηκε κατόπιν αιτήματος της Νότιας Αφρικής.

«Οι καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω», ανέφερε η απόφαση του ICJ, αναφερόμενη στην αλλαγή της κατάστασης από την προσωρινή απόφασή του στις 26 Ιανουαρίου.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε υπόθεση στο ICJ στα τέλη του 2023, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948.

Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή των επειγόντων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά σταμάτησε να διατάξει κατάπαυση του πυρός που είχε ζητήσει η Νότια Αφρική.

Στις 6 Μαρτίου, η Νότια Αφρική προσέγγισε ξανά το δικαστήριο ζητώντας πρόσθετα προσωρινά μέτρα με βάση την αλλαγή της κατάστασης.

Το ICJ ανέφερε νέα μέτρα δεδομένου ότι τα προσωρινά μέτρα με την προηγούμενη διάταξη «δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες που προκύπτουν από τις αλλαγές στην κατάσταση».

Θαρραλέα πρωτοβουλία

Ο Ραμαφόσα είπε ότι αυτό που είναι ευχάριστο είναι ότι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο βλέπουν τώρα την ορθότητα του βήματος που έκανε η Νότια Αφρική.

«Αρχικά, όταν ξεκινήσαμε τη δικαστική υπόθεση, άνθρωποι σε ορισμένες χώρες έλεγαν ότι είναι αβάσιμο, τίποτα δεν θα βγει από αυτό. Τώρα όλο και περισσότερες χώρες και ηγέτες λένε ότι η Νότια Αφρική έχει αναλάβει μια τεράστια θαρραλέα πρωτοβουλία που πρόκειται να προωθήσει το συμφέρον της ανθρωπότητας».

Το Ισραήλ διεξήγαγε μια θανατηφόρα στρατιωτική επίθεση στη Γάζα μετά τη διασυνοριακή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 Ισραηλινοί.

Περισσότεροι από 32.600 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τότε στη Γάζα, εκτός από την πρόκληση μαζικής καταστροφής, εκτοπισμού και συνθήκες πείνας.

Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τον λιμό στη Γάζα. Είπε: «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τον κίνδυνο πείνας… αλλά αυτός ο λιμός αρχίζει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επεισόδια στις εξέδρες του Stade de France στον αγώνα Γαλλία-Ισραήλ

Χριστοδουλίδης για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους: «Η παρανομία δεν παράγει Δίκαιο»

41 χρόνια ψευδοκράτος στην Κύπρο με παρέλαση παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου

Καταρρέει η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα