ΑΘΗΝΑ
22:54
|
04.05.2024
Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε κρυφά δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες βόμβες και μαχητικά αεροσκάφη για το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Οι πωλήσεις δεν έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια και δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Άμυνας Ασφάλειας όπου συνήθως δημοσιεύονται τέτοιες ειδοποιήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε κρυφά δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες βόμβες και μαχητικά αεροσκάφη για το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζει να μαίνεται με εκτεταμένες καταστροφές, εκτοπισμούς και θανάτους σε όλο τον παράκτιο θύλακα. Το Τελ Αβίβ έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο παρά την προειδοποίηση για τις ανθρωπιστικές συνέπειες που θα επακολουθήσουν.

Τα όπλα που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ περιλαμβάνουν 1.800 βόμβες MK84 των 2.000 λιβρών και 500 βόμβες MK82 500 λιβρών, ανέφεραν ανώνυμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας στην εφημερίδα Washington Post. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη μεταφορά 25 μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων F-35A, πρόσθεσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα αεροπλάνα και οι κινητήρες εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πωλήσεις δεν έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια και δεν υπάρχουν αντίστοιχες ανακοινώσεις στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Άμυνας Ασφάλειας όπου συνήθως δημοσιεύονται τέτοιες ειδοποιήσεις.

Ο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν ολοένα και περισσότερες διαμάχες τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο πρόσφατη σύγκρουση αφού οι ΗΠΑ απέτυχαν να ασκήσουν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε ακυρώνοντας ξαφνικά μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από μια διυπηρεσιακή ισραηλινή αντιπροσωπεία που επρόκειτο να συζητήσει τις εναλλακτικές λύσεις των ΗΠΑ στην εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα. Η συνάντηση πλέον προγραμματίζεται εκ νέου. Αλλά η διαμάχη δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την προθυμία του Μπάιντεν να συνεχίσει να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα.

Η απόφαση για αθόρυβο πράσινο φως δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα έρχεται λόγω των απαιτήσεων ενός αυξανόμενου αριθμού συναδέλφων του Μπάιντεν, Δημοκρατών, οι οποίοι προέτρεψαν τον πρόεδρο να εξαρτήσει κάθε πρόσθετη παροχή όπλων στο Ισραήλ με τη στρατιωτική του συμπεριφορά και την άρση εμποδίων στην παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πριν από δύο εβδομάδες, ορισμένοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν καλώντας τον να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Τελ Αβίβ, επειδή επί του παρόντος παραβιάζει νόμο του 1961 που απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε έθνη που εμποδίζουν την παράδοση της αμερικανικής βοήθειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε καμία χώρα που παρεμβαίνει στην ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ», έγραψαν οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς, Κρις Βαν Χόλεν, Τζεφ Μέρκλεϊ, Μάζι Χιρόνο, Πίτερ Γουέλτς, Τίνα Σμιθ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπεν Ρέι Λούτζαν.

«Ο ομοσπονδιακός νόμος είναι σαφής και, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης στη Γάζα και της επανειλημμένης άρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το θέμα, απαιτείται άμεση δράση για να διασφαλιστεί μια αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνησή του», πρόσθεσαν.

Ο Μπέρνι Σάντερς επικρίνει την αναφερόμενη έγκριση του Μπάιντεν για περισσότερα όπλα στο Ισραήλ

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επέκρινε την Παρασκευή την αναφερόμενη έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν για αποστολή περισσότερων όπλων στο Ισραήλ, αναφέρει το Anadolu.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρακαλούν τον Νετανιάχου να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους τη μια μέρα και την επόμενη να του στέλνουν χιλιάδες ακόμη βόμβες 2.000 λιβρών που μπορούν να ισοπεδώσουν ολόκληρα τετράγωνα πόλεων. Αυτό είναι ανήθικο», είπε ο Σάντερς στο X, μοιράζοντας την αναφορά της Washington Post.

Η Washington Post ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενέκριναν «αθόρυβα» τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βόμβες και μαχητικά αεροσκάφη στο Ισραήλ παρά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για μια αναμενόμενη στρατιωτική επίθεση στη νότια Γάζα.

«Πρέπει να τερματίσουμε τη συνενοχή μας: Όχι άλλες βόμβες στο Ισραήλ», επανέλαβε ο Σάντερς.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια θανατηφόρα στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά από μια διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς, η οποία σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους.

Σχεδόν 32.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε και άλλοι 74.900 τραυματίστηκαν εν μέσω μαζικών καταστροφών και ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα