ΑΘΗΝΑ
17:30
|
01.05.2024
Η επικίνδυνη ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Ο Νετανιάχου έχασε την ψυχική του ισορροπία, είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο Σύρο ομόλογο.
Ισραηλινή επιδρομή σε κτίριο δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έμμεση προειδοποίηση προς το Ιράν ή «ατύχημα»; Όπως και να έχει, η νέα ισραηλινή πυραυλική επίθεση νωρίς σήμερα το απόγευμα στη Δαμασκό έγινε στο κτίριο του ιρανικού προξενείου που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων φέρεται πως ήταν ο 79χρονος ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Reza Zahedi.

Ο διοικητής των δυνάμεων Quds σε Λίβανο και Συρία, Mohammad-Reza Zahedi

Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι από το πλήγμα καταστράφηκε το προξενείο του Ιράν στη Συρία. «Ισραηλινά πλήγματα έβαλαν στο στόχαστρο ένα κτίριο στη συνοικία Μαζέχ της Δαμασκού», μια περιοχή όπου στεγάζονται πολλές πρεσβείες και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε το πρακτορείο.

Το πρακτορείο SANA μεταδίδοντας την πρώτη δήλωση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ για την πρωτοφανή ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Δαμασκού σε κτίριο ξένης διπλωματικής αποστολής ανέφερε πως «η ισραηλινή κατοχική οντότητα δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Συρίας».

Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ, πηγαίνοντας στη συνέχεια στον χώρο της επίθεσης, έκανε λόγο για «τρομοκρατική» ισραηλινή επίθεση, τονίζοντας: «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την απεχθή τρομοκρατική επίθεση από την οποία σκοτώθηκε ένας αριθμός αθώων…».

Τι είπαν στο τηλέφωνο οι ΥΠΕΞ Συρίας και Ιράν

Ακολούθησε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Ο Ιρανός υπουργός πως η σημερινή ισραηλινή επίθεση είναι σαφής παραβίαση «όλων των διεθνών συμβάσεων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές» και ευχαρίστησε τον Σύρο ομόλογό του για την αντίδραση των συριακών αρμόδιων αρχών στο κτίριο του ιρανικού προξενείου που επλήγη τονίζοντας πως πλέον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου «έχει χάσει πλήρως την ψυχική του ισορροπία λόγω της επαναλαμβανόμενης ήττας στη Γάζα και της αδυναμίας του να επιτύχουν οι Σιωνιστές τους φιλόδοξους στόχους τους.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο είπε ότι το κτίριο δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η επίθεση, που αποδίδεται στο Ισραήλ και απέφυγε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προκάλεσε επίσης σοβαρές υλικές ζημιές στο βομβαρδισμένο κτίριο και ευρύτερα έντονη ανησυχία για τον απώτερο στόχο αυτής της παράτολμης κίνησης καθώς φέρνει πιο κοντά σε πορεία σύγκρουσης δύο γνωστούς γεωπολιτικούς αντίπαλους (Ισραήλ-Ιράν) με πιθανώς απρόβλεπτες συνέπειες τουλάχιστον σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο.

Αρχικά ιρανικά ΜΜΕ που επικαλέστηκε σήμερα η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Arab News, η επίθεση έγινε κοντά στο ιρανικό προξενείο και την κατοικία του Πρέσβη του Ιράν στη Δαμασκό δίχως περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό από την ίδια πηγή που επικαλέστηκε το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πως η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον αρχικά έξι ατόμων που στη συνέχεια έγιναν οκτώ, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ακολούθως πως «επιβεβαιώνει τη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματικού που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Δύναμης Κουντς για τη Συρία και τον Λίβανο, δύο Ιρανών συμβούλων και πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης».

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour news agency, ο Ιρανός πρέσβης στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπάρι, και η οικογένειά του είναι σώοι και ασφαλής και δεν βλάφτηκαν από την ισραηλινή επίθεση.

Πηγές στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδος πως από την επιδρομή «χτυπήθηκε» ένα κτίριο δίπλα στην ιρανική πρεσβεία, με συνέπεια να σκοτωθεί ο 79χρονος ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Reza Zahedi.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μεταδίδοντας την είδηση ανέφερε πως η επίθεση έγινε στη συνοικία  Mezzeh (Μετζίχ) της Δαμασκού προκαλώντας «μαζική καταστροφή του κτιρίου» και υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια.

Φωτογραφία του πρακτορείου SANA από το χώρο της επίθεσης

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA, η συριακή αεράμυνα είχε καταφέρει να αναχαιτίσει ορισμένους από τους ισραηλινούς πυραύλους.

Το βράδυ της Κυριακής, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Συρία προκαλώντας τον τραυματισμό δύο πολιτών ενώ την Παρασκευή προκάλεσε 42 νεκρούς με θύματα κυρίως Σύρους στρατιωτικούς και μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στην ανατολική επαρχία της Συρίας Εζόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα