ΑΘΗΝΑ
05:42
|
03.05.2024
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διέκρινε σαν «εφικτή» τη μείωση του ΦΠΑ 24% βάζοντας ως προτεραιότητα τη...μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Γιάννης Στουρνάρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον «στρεβλό» ανταγωνισμό απέδωσε εν μέρει την συνεχιζόμενη ακρίβεια στην αγορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Αθήνας.

Υποστήριξε πως γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα από αυτές της Ευρωζώνης σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες, κάτι που καταγράφηκε και από την Eurostat φέροντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα μόλις στο 67% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. και το επίπεδο τιμών της είναι στο 88,2% του αντίστοιχου μέσου όρου.

«Η ακρίβεια στην Ελλάδα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε αρκετά νοικοκυριά. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόσφατο πρόβλημα, αλλά έρχεται από το παρελθόν» υποστήριξε σε μία προσπάθεια να μην επιρρίψει ευθύνες για την έξαρση της ακρίβειας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα διέκρινε σαν «εφικτή» και «υπό προϋποθέσεις» τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 24% που είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, (και με δεδομένη την εμμονή της κυβέρνησης στη διατήρηση της υψηλής φορολογίας που εξανεμίζει πρώτα τα εισοδήματα των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας) ισχυρίστηκε πως δεν είναι προτεραιότητα η μείωση του ΦΠΑ, αλλά η μείωση των εισφορών… κοινωνικής ασφάλισης στην εργασία (με ό,τι αυτό συνεπάγεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την κοινωνική ασφάλιση και τις μελλοντικές συντάξεις).

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ισχνά επιτόκια των τραπεζών στις καταθέσεις, ο διοικητής της ΤτΕ τις υπερασπίστηκε με το γνωστό και τετριμμένο επιχείρημα περί «ελεύθερης αγοράς».

Όπως είπε, οι τράπεζες είναι ελεύθερες να τιμολογούν καταθέσεις και δάνεια σύμφωνα με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, τηρώντας «βεβαίως ευλαβικά το εποπτικό πλαίσιο».

Πρόσθεσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του «ανταγωνισμού», να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνιστικότερης τιμολόγησης μέσω της ενδυνάμωσης των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες, είτε μόνες τους είτε συγχωνευόμενες, θα συμβάλλουν στην αύξηση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Ανέφερε πως προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η δημιουργία του «πέμπτου τραπεζικού πόλου» στο τραπεζικό καρτέλ με την επικείμενη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας και την ταυτόχρονη «εξυγίανση του Ισολογισμού» τους κάνοντας χρήση των κρατικών εγγυήσεων που προσφέρει το πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις ο Στουρνάρας επανέλαβε ότι η μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές εφέτος, από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι εφικτή.

Όσον αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα ήταν ίσως ο πιο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, εφόσον βεβαίως τα εισερχόμενα δεδομένα το επιτρέπουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα