ΑΘΗΝΑ
09:24
|
08.11.2024
Ήταν χαρακτηριστική η άρνηση των δυτικών μίντια να καλύψουν ένα γεγονός, που παρουσιάζει, αν μη τι άλλο, καινοτομία και πρωτοτυπία.
Από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου έλαβαν χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Kazan Expo, «phygital» αγώνες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται στην πρωτοπορία των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ως προς την αναμέτρηση με τη «συλλογική Δύση» σημαίνει και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη ρωσική κοινωνία, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το δημογραφικό και η εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μόσχα το κύριο μέλημα της ρωσικής κυβέρνησης υπήρξε η διατήρηση της ειρήνης με την πληθώρα εθνοτήτων και δη των μουσουλμανικών, οι οποίες ζουν εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ανάγνωση της ρωσικής ηγεσίας, όπως φάνηκε και στα σχετικά διαγγέλματα, ήταν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα αποσκοπούσε στο να διαταράξει την αρμονία στη σχέση με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ρωσίας, αλλά και τις καλές σχέσεις με κράτη της Κεντρικής Ασίας. Για αυτό και υπήρξε μια σπουδή να απο-ενοχοποιηθεί το Τατζικιστάν ως δήθεν τόπος καταγωγής τρομοκρατών, ενώ ταυτοχρόνως γίνεται προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε εκδήλωσης αντισημιτισμού, που θα μπορούσε να κλονίσει τη δημόσια ειρήνη. Το πλαίσιο είναι ότι η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας στηρίζεται στους μετανάστες από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, οι οποίοι εμφανίζονται ως αφομοιώσιμοι στην κοινωνία της Ρωσίας. Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί είναι, λοιπόν, αναπόσπαστοι για την εργασιακή και δημογραφική συνοχή της Ρωσίας και για αυτό η αρμονική συνύπαρξη μαζί τους σε πείσμα του κλίματος, που αποσκοπούν να δημιουργήσουν τρομοκρατικές ενέργειες, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον προσανατολισμό των νέων στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό, όπου είναι αναγκαία η μακροπρόθεσμη δημιουργία ικανών στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικό ως προς τις αθλητικές προτεραιότητες είναι ένα πολύ διαφορετικό αθλητικό τουρνουά, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Καζάν της Ρωσίας, χωρίς να λάβει από τα δυτικά μίντια την προσοχή που του άξιζε σε σχέση με την πρωτοτυπία του. Από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου έλαβαν χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Kazan Expo, «phygital» αγώνες, δηλαδή υβριδικοί φυσικοί (physical) και ψηφιακοί (digital) αγώνες. Πρόκειται για ένα γεγονός στο μεταίχμιο του αθλητισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας, που απαιτεί μία συνέργεια ανάμεσα στον κλασικό αθλητισμό και σε ψηφιακά αθλήματα. Το διεθνές τουρνουά περιείχε 21 καινοτόμους τομείς, ο καθένας από τους οποίους εκπροσωπούσε μία ένωση ανάμεσα στον παραδοσιακό «φυσικό» αθλητισμό και τον κυβερνο-αθλητισμό, τις τεχνολογίες της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας.

Αυτό σημαίνει μια υψηλότατη απαίτηση για τους αθλητές να έχουν οι ίδιοι «υβριδικές» ικανότητες, δηλαδή να αριστεύουν ταυτοχρόνως στον κλασικό αθλητισμό και στον ψηφιακό «κυβερνο-αθλητισμό» της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, για τα υβριδικά αθλήματα είναι απαραίτητη ταυτοχρόνως μια εξαιρετικά καλή φυσική κατάσταση, αλλά και δεξιότητες στον ψηφιακό κόσμο. Υπήρξε μια περαιτέρω διάκριση των τομέων σε πέντε βασικές κατηγορίες: άθληση, τακτική, μάχη, τεχνική και  speed-running. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 2000 άτομα, ενώ ξεπεράστηκαν οι 150 εκατομμύρια προβολές, για όσους παρακολούθησαν μακρόθεν. Την παράσταση έκλεψαν οι phygital αγώνες MOBA (Multi-player Online Battle Arena), που περιελάμβαναν DOTA 2 (Defence Of The Ancients) και Super Final, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται σε μόλις 5 λεπτά.

Οι αγώνες δεν ήταν αποκλειστικά στον ψηφιακό κόσμο, αλλά ακολουθούνταν και από έναν «φυσικό» διαγωνισμό παρόμοιο με το DOTA 2, όπου διαγωνίστηκαν ομάδες από το Ιράν, το Περού, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και τη Ρωσία. Γενικότερα, οι αγώνες συμπεριλάμβαναν τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες πληροφορικής, ρομποτική, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Οι βασικές ομάδες που διαγωνίστηκαν ήταν η Entity (με συμμετοχή από Καζακστάν, Λευκορωσία, Ρωσία και Φιλιππίνες), η Liga Team (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν), η Invictus Gaming (Κίνα, Μαλαισία) η Winter Bear (Τουρκία, Ιράν, Ρωσία), η Boom Esports (Περού), η One Move (Ρωσία, Λευκορωσία), η LGD (Κίνα), η Best Coast (Περού), η Geek Fam (Φιλιππίνες), η Neon Esports (Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Νότια Αφρική), η Echpo4mak (Ρωσία), η PSG Quest (Ρωσία, Καζακστάν, Λίβανος), η Thunder Awaken (Βολιβία, Περού) και η Hydra (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Λευκορωσία).

Στη διοργάνωση υπήρχαν υβριδικοί αγώνες χόκεϊ με διαδικτυακό και φυσικό μέρος και το σκορ έβγαινε με συνδυασμό των γκολ που είχαν μπει και στα δύο. Παρομοίως και με υβριδικούς αγώνες καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, πολεμικών τεχνών, αγώνες δρόμου, ΒΜΧ και skateboarding. Ταυτοχρόνως, υπήρχαν ψηφιακοί αγώνες μεταξύ άλλων Warface,  World of Tanks, Speedrun, robot battle, drone racing, εικονικής ποδηλασίας κ.ά. Οι «Αγώνες του Μέλλοντος» είχαν προετοιμαστεί με προκαταρκτικά τουρνουά, που είχαν λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2023.

O αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο δήλωσε ότι πρόκειται για ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, που ανοίγει μία καινούργια σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού, ενώ ο Υπουργός Αθλητισμού Όλεγκ Ματίτσιν θεώρησε ότι το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον που υπήρξε για τους αγώνες δείχνει ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, το οποίο εισήχθη από τη Ρωσία και ήρθε για να μείνει. Οι «Αγώνες του Μέλλοντος» τελέστηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού της Ρωσίας με τη συνεργασία της «Gazprom» και των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων». Η διοργάνωση έλαβε γεωπολιτική διάσταση, μεταξύ άλλων με την επίσκεψη ηγετών από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, ενώ έντονο ενδιαφέρον έδειξε η Κίνα, με δήλωση ότι θα συνεργαστεί σε επόμενη διοργάνωση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ήταν παρών στην έναρξη των αγώνων, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το υβριδικό χόκεϊ.
 
Το τουρνουά έρχεται εν μέρει ως απάντηση σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από δυτικούς αθλητισμούς θεσμούς και εν μέρει ως μια προσπάθεια η Ρωσία να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον, υπερκεράζοντας το παραδοσιακό αθλητικό τοπίο, προς την κατεύθυνση της υβριδοποίησης με τον κυβερνο-αθλητισμό. Η δυτική αντίδραση ήρθε με τη μορφή απειλών ότι οι συμμετέχοντες στο ρωσικό τουρνουά θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις ως προς συμμετοχή τους σε δυτικά τουρνουά ή και δυσκολίες να λάβουν βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε ορισμένους από τους αρχικώς συμμετέχοντες να απέχουν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Δύση. Ήταν επίσης χαρακτηριστική η άρνηση των δυτικών μίντια να καλύψουν ένα γεγονός, που παρουσιάζει, αν μη τι άλλο, καινοτομία και πρωτοτυπία.

Οι αγώνες έλαβαν χώρα σε μια περίοδο έμφασης στην κανονικότητα εντός της Ρωσίας με πρόταξη του σημαίνοντος «ανάπτυξη».  Η οικονομία της Ρωσίας, η οποία ξεπέρασε τους σκοπέλους από τις κυρώσεις βασίζεται πλέον στον πολεμικό κεντρικό σχεδιασμό του καπιταλισμού, θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Δύση είχε βγει από την κρίση του 1929 μέσα από το Νιου Ντιλ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασικά διακυβεύματα είναι το αν θα πετύχει ο τομέας της μεταποίησης, καλύπτοντας το κενό από τις δυτικές κυρώσεις και το αν επαρκούν οι νέες αγορές της Ευρασίας. Πάντως το εμπόριο Ρωσίας και Κίνας υπερβαίνει τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Προς το παρόν τα δείγματα είναι απολύτως ικανοποιητικά, καθώς η Ρωσία μπορεί και παράγει περισσότερα βλήματα και άλλες μορφές εξοπλισμού σε σχέση με τη συλλογική Δύση και αυτό είναι και το μυστικό της αντοχής της στον πόλεμο παρά τον αποκλεισμό της από τις οικονομίες των δυτικών χωρών. Η Ρωσία υποσκελίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, έχει, όμως, ως αχίλλειο πτέρνα της το δημογραφικό, εξ ου και η έμφαση στις παραδοσιακές μορφές οικογένειας και στον νατιβισμό, οι οποίες, όμως, χρειάζονται μία συντηρητικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας, η οποία δεν είναι εύκολη.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο όπου η κύρια προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να αποκλείσει τη χρήση νέων μικροτσίπ από τις ευρασιατικές δυνάμεις και, κυρίως, από την Κίνα. Η σινική υπερδύναμη έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει κατά 10%, δηλαδή κατά 51,6 δισεκατομμύρια τα κονδύλια για την τεχνολογία και σε αυτήν την επιστημονική και τεχνική ανεξαρτησία των ευρασιατικών δυνάμεων θα κριθεί η έκβαση του αγώνα με τη «συλλογική» Δύση, εν ταυτώ στην οικονομία και στα πεδία των μαχών. Ως προς το τελευταίο, το μείζον αγκάθι στην Άπω Ανατολή είναι ο ανταγωνισμός με τις Φιλιππίνες, που αποτελούν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ. Αναπόφευκτα, το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να στρέφεται στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στην εκπαίδευση των νεότερων γενεών, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν και τα αποτελέσματα από την τρέχουσα σύγκρουση με τη συλλογική Δύση. Σε ένα παρόμοιο πλαίσιο, θα έλεγε κανείς ότι όχι τυχαία οι υβριδικοί αθλητικοί αγώνες αντικατοπτρίζουν τον υβριδικό τρόπο που διεξάγονται σήμερα οι πόλεμοι, όπως άλλωστε και στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μία συνέχεια μεταξύ του αγωνιστικού πνεύματος του αθλητισμού και αυτού του πολέμου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες βροχές

Μήπως να συμφωνήσουμε στα οκτώ ή στα δέκα μίλια με την Τουρκία;

Συγχαρητήρια Πούτιν στον Τραμπ για την νίκη και σπόντες για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Πλήθος κόσμου στο πλευρό της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου για τη ζωγραφιά υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα