ΑΘΗΝΑ
20:51
|
06.05.2024
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να επικρατήσει «ειρήνη και σταθερότητα» στο θέμα της Ταϊβάν και ο Σι του έδωσε τρεις αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν…
Οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησαν σήμερα οι Πρόεδροι ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε μία προσπάθεια να διαχειριστούν τις διμερείς εντάσεις.

Σύμφωνα με το σινικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, οι δύο ηγέτες είχαν «ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων» με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» για πρώτη φορά μετά την τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο στην Καλιφόρνια.

Με αυτή την αφορμή ανακοινώθηκε πως θα μεταβεί στην Κίνα τις επόμενες μέρες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και θα ακολουθήσει μετά από μερικές βδομάδες η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο για να συνεχιστεί ο διμερής διάλογος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να επικρατήσει «ειρήνη και σταθερότητα» στο θέμα της Ταϊβάν, ενόψει της ορκωμοσίας νέου Προέδρου. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση για σεβασμό στο «δικαίωμα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Τι απάντησε ο Κινέζος Πρόεδρος

Σε ρεπορτάζ του κινέζικου πρακτορείου ειδήσεων Xinhua αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Σι επισήμανε πως οι σχέσεις Κίνα-ΗΠΑ θα πρέπει να καθοδηγούνται το 2024 «από τρεις βασικές αρχές»:

  • Πρώτον, να εκτιμηθεί η ειρήνη και να κλείσουν αμφότερες οι κυβερνήσεις τους την πόρτα στη σύγκρουση και στην αντιπαράθεση.
  • Δεύτερον, να είναι προτεραιότητα η σταθερότητα και να απόσχουν από επεισόδια και προκλήσεις.
  • Τρίτον, θα πρέπει να υπάρχει «αξιοπιστία» στις σχέσεις των δύο χωρών και να τιμούν με πράξεις τις ανακοινώσεις.

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξήγησε επίσης πως το θέμα της Ταϊβάν είναι για την Κίνα «είναι η πρώτη κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, προειδοποιώντας πως μπροστά σε δραστηριότητες αυτονομιστικές και την έξωθεν ενθάρρυνσή τους  «η Κίνα δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα