ΑΘΗΝΑ
16:02
|
25.04.2024
Ο υποψήφιος με το φιλοκουρδικό κόμμα εξελέγη με το 55,48% των ψήφων στη πόλη Βαν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.
O Αμπντουλάχ Ζεϊντάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά την σαρωτική νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία, ο εκλεγμένος δήμαρχος με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM πρώην HDP), Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, είδε την εκλογή του να ακυρώνεται και να αντικαθίσταται με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Ο Ζεϊντάν εξελέγη με το 55,48% των ψήφων στη πόλη Βαν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, και που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, έναντι 27,15% του κύριου αντιπάλου του από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Απορρίπτουμε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής της επαρχίας Βαν να παραδώσει στον υποψήφιο του AKP την εντολή για τη δημαρχία του Μητροπολιτικού Δήμου Βαν», ανακοίνωσε το κόμμα DEM, η τρίτη δύναμη στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το κόμμα, που καταγγέλλει μια «παράνομη» απόφαση, η εκλογική επιτροπή αμφισβήτησε την Παρασκευή τα πολιτικά δικαιώματα του Ζεϊντάν, λιγότερο από 48 ώρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Το φιλοκουρδικό κόμμα υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο υποψήφιός του «εκπλήρωνε όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες και έλαβε την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK)».

Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ζεϊντάν.

Είχε συλληφθεί το 2015

Ο εκλεγμένος βουλευτής υπό τη «σημαία» του HDP (τώρα DEM) το 2015, είχε συνελήφθη το 2016 μαζί με περίπου δέκα άλλους βουλευτές του κόμματός του.

Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι είχε παραστεί σε κηδείες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για δεσμούς με το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία. Αφού φυλακίστηκε, ο Ζεϊντάν αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 2022.

Περίπου 50 δήμαρχοι που εκλέχθηκαν το 2019 υποστηριζόμενοι από το HDP στη νοτιοανατολική Τουρκία αντικαταστάθηκαν από διοικητικούς εργαζόμενους που διορίστηκαν από το τουρκικό κράτος.

Oι κινήσεις του τουρκικού κράτους υπό την προεδρία Ερντογάν είχαν πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή και έντονες αντιδράσεις από τη Δύση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα