ΑΘΗΝΑ
00:36
|
04.05.2024
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, «ένας μαζικός ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μία μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης».
Ουκρανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανή κατάρρευση της εμπροσθοφυλακής στην Ουκρανία προβλέπει με σημερινό δημοσίευμά της η ευρωπαϊκή ηλεκτρονική έκδοση του Politico δίνοντας βάση σε σχετκά πρόσφατες προειδοποιήσεις του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ προς την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως όσο περισσότερο κρατά ο πόλεμος, τόσο περισσότερο έδαφος κερδίζει ο ρωσικός στρατός.

Το άρθρο επισημαίνει και τη γνωστή αντίθεση του Μασκ στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δις. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κογκρέσο συνδυάζοντάς τη με πρόσφατη δήλωση του Ζελένσκι πως όσο καθυστερεί η έγκρισή του τόσο οι δυνάμεις του θα πρέπει «να κάνουν πίσω, βήμα-βήμα» εκτιμώντας πως διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο άλωσης ορισμένες μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Ωστόσο, το Politico εκτιμά πως ακόμη και εάν εγκριθεί το πακέτο των 60 δις. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, ακόμη και τότε, «ένας μαζικός ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μία μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης», η οποία μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας σε ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης θα μπορούσε να αναβιώσει «τη δυτική πίεση για διαπραγματεύσεις που θα απόβαιναν προς όφελος της Ρωσίας, «αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να αναβιώσει τη σύγκρουση σε μελλοντικό χρόνο που θα διαλέξει το ίδιο».

Στο ίδιο άρθρο εκτιμάται πως πολλά εξαρτώνται από το εάν η Ρωσία θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μία μεγάλη επιχείρηση αυτό το καλοκαίρι από το Χάρκοβο και το Σούμι στο βορρά ως την Οδησσό στο νότο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς στρατιωτικούς, που υπηρέτησαν υπό τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι – επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μέχρι την αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο – η στρατιωτική εικόνα της χώρας δεν είναι καλή. Οι ίδιοι τόνισαν ότι ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπου οι Ρώσοι στρατηγοί σχεδιάζουν να επικεντρώσουν την επίθεσή τους.

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση Ουκρανού αξιωματούχου που φαίνεται να προεξοφλεί ως σχεδόν βέβαιη μία ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας το καλοκαίρι τονίζοντας:

«Ενώ η Ουκρανία αποφεύγει ένα μεγάλο χτύπημα, η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα πόρους και θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση γύρω στον Αύγουστο, και ίσως νωρίτερα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα