ΑΘΗΝΑ
19:59
|
01.05.2024
8.000 κτίρια απαιτούνται για να ορθοποδήσει το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας που τη δεκαετία του '80 συγκέντρωνε μαθητές και φοιτητές από όλον τον αραβικό κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κινεζικές εταιρίες που έχουν αναλάβει το έργο κατασκευής 1.000 σχολείων στο Ιράκ, θα είναι σε θέση να παραδώσουν το σύνολο των κτιρίων πριν το τέλος του 2024, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Χαϊντάρ Ματζίντ, ενημερώνοντας πως έχουν ήδη παραδοθεί 124 σχολεία και ως τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν άλλα 124.

Το Ιράκ ανέθεσε το έργο σε Κινέζους εργολάβους το 2023 στο πλαίσιο μια συμφωνίας ανταλλαγής πετρελαίου με δημόσια έργα που υπέγραψαν οι δύο χώρες στα μέσα του 2019.

Παρότι σημαντικό το έργο, θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό των μυριάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 8.000 νέα κτίρια για να επανέλθει σε μια κανονική τροχιά η λειτουργία της εκπαίδευσης.

«Κλείνουμε το σχολείο όταν βρέχει γιατί τρέχει νερό από την οροφή», λέει διευθυντής δημόσιου δημοτικού σχολείου στην περιοχή Μπάνι Σάαντ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. «Φοβόμαστε ότι μπορεί να πέσει και να πλακώσει τους μαθητές», λέει κοιτώντας την αυτοσχέδια στέγη από ξύλο και άχυρο.

Οι μόνες υποδομές υγιεινής που διαθέτει το κτίριο είναι μία βρύση και δύο εξωτερικές τουαλέτες χωρίς στέγες, ενώ οι μαθητές στριμώχνονται σε έξι μη θερμαινόμενες αίθουσες, οι τρεις από τις οποίες κατασκευάστηκαν με χρήματα των δασκάλων και την υποστήριξη των χωρικών.

Οι δάσκαλοι σφραγίζουν τα παράθυρα με ξύλινες σανίδες και χαρτόνι όταν βρέχει για να μην μπαίνει το νερό και το κρύο. «Σκόνη, λάσπη, φίδια και σκορπιοί — είναι ένα κτίριο μέσα στα χωράφια ακατάλληλο όχι μόνο για μαθητές, μα ακόμα και για κοτέτσι», λέει ο καθηγητής μαθηματικών πριν ξεκινήσει το μάθημα.

Και όλα αυτά σε μία χώρα το εκπαιδευτικό σύστημα της οποίας ζήλευαν πολλοί στην περιοχή στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν φοιτητές από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο έσπευδαν να σπουδάσουν στα ιρακινά πανεπιστήμια και στα σχολεία που ήταν γνωστά για τη διδασκαλία υψηλής ποιότητας, παρέχοντας ακόμη και δωρεάν γεύματα και μεταφορά.

Από τότε, το Ιράκ έχει υποστεί δεκαετίες συγκρούσεων, χρόνια κακοδιαχείρισης και ενδημική διαφθορά και σήμερα η UNICEF, τονίζει ότι τα μισά σχολεία της χώρας είναι κατεστραμμένα και ο αριθμός των καταρτισμένων δασκάλων έχει μειωθεί, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η πτώση των προτύπων εκπαίδευσης βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα