ΑΘΗΝΑ
08:23
|
01.05.2024
Η Σομαλία ξεκαθάρισε πως θα υπερασπιστεί τα εδάφη της σε περίπτωση που η Αιθιοπία υλοποιήσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία.
Σομαλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην απέλαση του Αιθίοπα πρέσβη από το Μογκαντίσου προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση του Σομαλού Προέδρου Χασάν Σεΐκχ Μοχάμουντ με αφορμή την συμφωνία που υπέγραψε την Πρωτοχρονιά η (μη αναγνωρισμένη διεθνώς) κυβέρνηση των αυτονομιστών της Σομαλιλάνδης με την Αιθιοπία  ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνι στην Θάλασσα και να ανοίξει ναυτική βάση, μέσω λίζινγκ, σε έκταση μήκους 20 τ. χλμ με αντάλλαγμα την αναγνώριση ανεξαρτησίας της.

Ο Πρόεδρος της Σομαλίας  από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τη «συμφωνία» άκυρη  και παράνομη διαμηνύοντας πως η χώρα του θα υπερασπιστεί τα εδάφη της σε περίπτωση που η Αιθιοπία υλοποιήσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία.

Η Σομαλιλάνδη που έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της από το 1991 αλλά δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα του κόσμου.

Νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Σομαλίας-Αιθιοπίας έριξε το περασμένο Σαββατοκύριακο η απόφαση του κρατικού συμβουλίου του Πούντλαντ να αποσύρει τη συμμετοχή του από το ομοσπονδιακό σύστημα της χώρας.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την απέλαση του πρέσβη της Αιθιοπίας και το κλείσιμο των προξενείων ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για το μέλλον των 3.000 Αιθιόπων στρατιωτών που υπηρετούν στη Σομαλία στο πλαίσιο παναφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης κατά των τζιχαντιστών  της αλ Κάιντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα