ΑΘΗΝΑ
01:29
|
01.05.2024
Η στρατηγική των κρατικών επιδοτήσεων στη βιομηχανία στο τραπέζι των συνομιλιών της Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα.
Στο Πεκίνο οι επόμενες υψηλόβαθμες συναντήσεις της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «εντατικές συνομιλίες για ισορροπημένη ανάπτυξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, από την Πέμπτη, το δεύτερο ταξίδι μέσα σε έναν χρόνο της Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα.

Οι προγραμματισμένες συνομιλίες σηματοδοτούν το πιο πρόσφατο βήμα προς τα εμπρός στις κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των δύσκολων δεσμών μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Νοέμβριο.

«Αυτές οι συνομιλίες θα διευκολύνουν τη συζήτηση γύρω από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, σήμερα Σάββατο, κάνοντας λόγο για την προσπάθειά της με αυτόν τον τρόπο «να στηρίξει τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», με ίσους όρους, στο πεδίο του οικονομικού ανταγωνισμού με το Πεκίνο.

Αφού προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, μέσα και από τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις στην βιομηχανία της ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των μπαταριών, η Γέλεν είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι συζήτησε το θέμα για περισσότερες από δύο ώρες κατά τις πρωινές συνομιλίες της με τον Κινέζο ομόλογό της Χε Λιφένγκ, στην πόλη Γκουανγκτζού.

Το Πεκίνο απέρριψε τις ανησυχίες για τις κρατικές ενισχύσεις στην βιομηχανία, τον περασμένο μήνα καταδικάζοντας μια έρευνα της Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα ως «προστατευτισμό» και μέρος μιας δυτικής προσπάθειας να πολιτικοποιήσει το διεθνές εμπόριο. Αλλά η Αμερικανίδα υπουργός σημείωσε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο πώς βλέπουν οι δύο πλευρές το ζήτημα.

«Πιστεύω ότι οι Κινέζοι συνειδητοποιούν πόσο ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της βιομηχανικής τους στρατηγικής και για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι αγορές μας με εισαγόμενα προϊόντα που θα δυσκολέψουν τον ανταγωνισμό για τις αμερικανικές εταιρείες», τόνισε προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες έχουν παρόμοιες ανησυχίες.

«Το ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί σε ένα απόγευμα ή σε έναν μήνα», τόνισε, χαιρετίζοντας τη συμφωνία για νέες συνομιλίες ως «έναν νέο δομημένο τρόπο να συνεχίσουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να αποφευχθεί η σύγκρουση».

Παρά το καλό κλίμα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν κινεζικές εταιρείες βοηθήσουν υλικοτεχνικά τη Ρωσία, στο ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών είχε συζητήσεις και όσο αφορά τα ζητήματα χρηματοδότησης για την κλιματική αλλαγή, αλλά και το πρόβλημα του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών.

Η Γέλεν, συνεχίζει το ταξίδι της στην Κίνα κατευθυνόμενη πλέον στο Πεκίνο όπου θα παραμείνει για δύο ημέρες ακόμα και θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου με Κινέζους ηγέτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα