ΑΘΗΝΑ
14:38
|
01.05.2024
Οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι δύο πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής «παρενόχλησαν» τα φιλιππινέζικα αλιευτικά σκάφη εντός της ΑΟΖ τους στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Ένας εργαζόμενος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων παρακολουθεί ενώ εκτελεί μια αποστολή ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα των Φιλιππίνων που σταθμεύουν σε ένα προσγειωμένο πολεμικό πλοίο σε μια περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας κάτω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι δύο πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής «παρενόχλησαν» τα φιλιππινέζικα αλιευτικά σκάφη εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους (ΑΟΖ) στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν όψει κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τους συμμάχους τους, αναφέρει το Al Jazeera.

Τα σκάφη της ακτοφυλακής «έφτασαν στο σημείο να προσποιούνται ότι επανδρώνουν το κανόνι νερού τους και να απειλούν τους Φιλιππινέζους ψαράδες» στον ύφαλο των Ιροκέζων στις 4 Απριλίου, δήλωσε ο Τζέι Ταριέλα, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων στο X το Σάββατο.

«Αυτή η επιθετική ενέργεια πηγάζει από την απληστία και τον αβάσιμο ισχυρισμό της Κίνας ότι αυτά τα νερά της ανήκουν με βάση τη φανταστική τους διακεκομμένη γραμμή», έγραψε ο Ταριέλα σε μια δήλωση.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Κίνα, η οποία διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ύφαλος Rozul εμπίπτει στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων, καθώς βρίσκεται περίπου 128 ναυτικά μίλια μακριά από το Palawan», πρόσθεσε ο Ταριέλα, αναφερόμενος στον ύφαλο με το όνομα των Φιλιππίνων. Οι Φιλιππίνες αναφέρονται επίσης στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας εντός της ΑΟΖ της ως Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων.

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα έχουν αναφέρει αρκετές θαλάσσιες επιδρομές τους τελευταίους μήνες, οι οποίες περιελάμβαναν τη χρήση κανονιών νερού. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό κοντά στους αμφισβητούμενους υφάλους στην τεράστια και πλούσια σε πόρους θαλάσσια λωρίδα.

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2022, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ επιδίωξε θερμότερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη και υιοθέτησε μια σκληρή γραμμή ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως κινεζική εχθρότητα.

Είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Φιλιππίνες θα λάβουν αντίμετρα κατά της Κίνας μετά την τελευταία σύγκρουση που τραυμάτισε Φιλιππινέζους στρατιώτες και κατέστρεψε σκάφη.

Την Κυριακή, οι Φιλιππίνες θα φιλοξενήσουν κοινές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία στην επίμαχη περιοχή, καθώς επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τους συμμάχους τους για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη διεκδίκηση της Κίνας στην περιοχή.

Σε κοινή δήλωση το Σάββατο, οι αρχηγοί άμυνας των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν ανέφεραν ότι η άσκηση θα καταδείξει τη «συλλογική τους δέσμευση να ενισχύσουν την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».

Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Μάρκος Τζούνιορ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στην Ουάσιγκτον.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν ναυτικές και αεροπορικές μονάδες και από τις τέσσερις χώρες, ανέφερε η ανακοίνωση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Μανίλα είπε ότι «εκπαίδευση ανθυποβρυχιακού πολέμου» θα συμπεριληφθεί στις ασκήσεις.

Η Κίνα κατηγόρησε τις Φιλιππίνες για την αύξηση της έντασης στην επίμαχη πλωτή οδό.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει τη «σιδηρά» δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες έναντι μιας ένοπλης επίθεσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Αυτές οι δραστηριότητες με τους συμμάχους μας την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες υπογραμμίζουν την κοινή μας δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες είναι ελεύθερες να πετούν, να πλέουν και να λειτουργούν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα