ΑΘΗΝΑ
14:31
|
22.05.2024
Όπως προανήγγειλε ο ιρανικός, αγγλόγλωσσος τύπος «Έρχεται Καταιγίδα».
Στο Ιράν οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Ισραήλ έχουν ανακαλέσει τις άδειες όλου του στρατιωτικού (τουλάχιστον) προσωπικού, ενώ πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα «αναγκαία» για έναν μεγάλο πόλεμο. Στο Ιράν οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Οι ΗΠΑ μετέφεραν το μήνυμα στην Τεχεράνη ότι δεν είχαν καμία σχέση με το χτύπημα στη Δαμασκό και ότι το Ιράν δεν έχει κανένα λόγο να τους επιτεθεί.

Το Ιράν φέρεται να προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να μείνουν «έξω» από τη σύγκρουση με το Ισραήλ που επίκειται (ναι, καλά διαβάσατε: το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ). Σύμφωνα δε, με κάποιες πληροφορίες ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τον «Μπίμπι» ότι στον επερχόμενο πόλεμο με το Ιράν θα είναι μόνος του, αλλά ιδίως για την αλήθεια αυτής της είδησης πολύ αμφιβάλουμε. Ίσως ακόμα πιο ενδεικτική ως προς το τι μέλλει γενέσθαι είναι η δήλωση του Χασάν Νασράλα ότι η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό θα αποτελέσει σημείο καμπής. Με άλλα λόγια, η απάντηση από πλευράς του Ιράν είναι δεδομένη και δε θα περάσει απαρατήρητη. Όπως προανήγγειλε ο ιρανικός, αγγλόγλωσσος τύπος «Έρχεται Καταιγίδα».

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη εμπλοκή του Ιράν. Ενώ ο ανεκδιήγητος φιλοδυτικός πρωθυπουργός της Αρμενίας ακολούθως της εθνοκάθαρσης στο Αρτσάχ που έλαβε χώρα επί ημερών του επιτρέπει τη διαμόρφωση συνθηκών αμφισβήτησης της επικράτειας και της ίδιας της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν (σύμμαχο χώρα και του Ισραήλ και της Τουρκίας) και ενώ ο ίδιος τρέχει πίσω από το ΝΑΤΟ, το Ιράν φαίνεται ότι στέλνει αναγκαίο εξοπλισμό στην Αρμενία για την άμυνά της, πιστό στην πολιτική του ότι δε θα επιτρέψει αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Αν δηλαδή το Ισραήλ επιτίθεται από μία πλευρά ευθέως στο Ιράν, από μία άλλη εργαλειοποιεί (θα δούμε σε ποιο βαθμό) το Αζερμπαϊτζάν και επομένως τουλάχιστον εν μέρει, την Τουρκία εναντίον της Τεχεράνης. Ταυτοχρόνως δε, επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιθέσεων ισλαμιστικών ομάδων εναντίον του Ιράν λαμβάνουν χώρα, τα οποία στην πραγματικότητα προσομοιάζουν περισσότερο προς μικρές πολεμικές επιχειρήσεις συνοριακού χαρακτήρα.

Απέναντι σε αυτό το πολλαπλό μέτωπο το Ιράν πρέπει να δει ταυτοχρόνως τη στη στρατηγική αναβάθμιση του ρόλου του, της αποτρεπτικής του ικανότητας αλλά και να αδράξει τις ευκαιρίες από την παρούσα συγκυρία. Η αναβάθμιση του ρόλου του σημαίνει μεταξύ άλλων και χονδρικώς μιλώντας ότι δεν πρέπει να διακυβεύσει τον ενισχυόμενο εμπορικό, οικονομικό αλλά και πολιτικό ρόλο του ως μια πολύ ισχυρή και σταθερή χώρα της δυτικής Ασίας. Η διακινδύνευση ενός κατακλυσμιαίου πολέμου θα αποτελέσει επιλογή για το Ιράν μόνο αφού πειστεί ότι μπορεί να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο αλλά και ότι δεν μπορεί να τον αποφύγει. Δε φαίνεται να έχει πειστεί ακόμα για το δεύτερο αλλά μάλλον τείνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας περνά μέσα από την πολεμική του αεροπορία (νέα Σουχόι από τη Ρωσία) και την πυρηνική τεχνολογία-όπλα. Τη στιγμή που θα τα αποκτήσει (ή που θα μεταφερθούν στα εδάφη του ίσως από τη Ρωσία προς προστασία του) θα θωρακιστεί όπως η Βόρειος Κορέα. Το να αδράξει τις ευκαιρίες του παρόντος σημαίνει να ηττηθεί το Ισραήλ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πλημμύρα του Αλ Ακσά», να θρυμματιστεί το εσωτερικό μέτωπο στο Τελ Αβίβ, να κατακρημνιστεί η οικονομία του Ισραήλ, να εγκαταλείψουν το τελευταίο πολλοί κάτοικοί του, να επιτευχθεί ανακωχή στα μέτρα των Παλαιστινίων, να ισχυροποιηθεί ο άξονας της αντίστασης και να ενταθεί η υποχώρηση της ισχύος των ΗΠΑ στην περιοχή, συνεπεία και όλων των παραπάνω.

Οι 3 στόχοι δε συνδυάζονται πολύ εύκολα καθότι οι δύο πρώτοι απαιτούν μεγαλύτερη ακόμα υπομονή και αναμονή ενώ ο τρίτος συνεχιζόμενη, άμεση δράση. Η Τεχεράνη θα μας δείξει τι στάθμιση μεταξύ των τριών θα κάνει. Η λογική λέει ότι δε θα δώσει άλλοθι άμεσης εμπλοκής στις ΗΠΑ. Θα προσπαθήσει να δείξει ότι το Ισραήλ είναι ευάλωτο, να το χτυπήσει καίρια αλλά εντός ορισμένων ορίων που μάλλον συζητούνται με τις ΗΠΑ μέσα από διαύλους επικοινωνίας. Εκτός και αν όλοι οι εμπλεκόμενοι κύριοι δρώντες έχουν καταλήξει ότι ο κατακλυσμός δεν αποτρέπεται, οπότε η καταιγίδα τελικώς θα έρθει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Άδωνι Γεωργιάδη υποδέχονται αγωνιστικά οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου

Προειδοποίηση ΕΣΡ για την τήρηση της αναλογικότητας εν όψει ευρωεκλογών

Γαλλία: Ακατάλληλη στιγμή να αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό κράτος

Παρακολουθώντας το τέλος της Γαλλικής Αποικιοκρατίας: Τι ακριβώς συμβαίνει στη Νέα Καληδονία;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα