ΑΘΗΝΑ
12:49
|
05.11.2024
Ο Πολ Καγκάμε είπε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στη σφαγή δεν θα επιτραπούν ποτέ να υπάρξουν ξανά στην πολιτική της χώρας του.
Ο πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame και η πρώτη κυρία Jeanette Kagame ανάβουν τη φλόγα της ελπίδας στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Κιγκάλι στο Κιγκάλι της Ρουάντα στις 7 Απριλίου, 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρουάντα την Κυριακή ηγήθηκε των εορτασμών για την επέτειο των 30 χρόνων από τη γενοκτονία του 1994 που σκότωσε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και είπε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στη σφαγή δεν θα επιτραπούν ποτέ να υπάρξουν ξανά στην πολιτική της χώρας του, μεταδίδει το Reuters.

Πάνω από 100 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 7 Απριλίου 1994, Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου σφαγιάστηκαν συστηματικά από εξτρεμιστές Χούτου, υπό την ηγεσία του στρατού της Ρουάντα και μιας πολιτοφυλακής γνωστής ως Interahamwe.

Ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε και η σύζυγός του οδήγησαν 37 επισκεπτόμενους ηγέτες σε τελετή κατάθεσης στεφάνων σε μνημείο γενοκτονίας στην πρωτεύουσα Κιγκάλι που περιέχει τα λείψανα περίπου 250.000 ανθρώπων.

«Η γενοκτονία είναι λαϊκισμός στην καθαρή της μορφή, επειδή τα αίτια είναι πολιτικά και πρέπει να είναι και τα διορθωτικά μέτρα. Για αυτόν τον λόγο η πολιτική μας δεν οργανώνεται με βάση την εθνικότητα ή τη θρησκεία και δεν θα γίνει ποτέ ξανά», είπε ο Καγκάμε σε ξεχωριστή τελετή στο μια αθλητική αρένα Κιγκάλι.

«Οι άνθρωποι μας δεν θα μείνουν ποτέ ξανά νεκροί».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα, το οποίο ιδρύθηκε στην Τανζανία στα τέλη του 1994 για να δικάσει τους εγκέφαλους της γενοκτονίας, έκλεισε το 2015 αφού καταδίκασε 61 υπόπτους.

Πιο εξέχοντες ύποπτοι έχουν συλληφθεί μετά από δεκαετίες φυγής και το εσωτερικό σύστημα δικαιοσύνης της Ρουάντα έχει χειριστεί άλλες σχεδόν 2 εκατομμύρια υποθέσεις.

«Εμείς οι επιζώντες είμαστε δυνατοί. Θα χτίσουμε τη χώρα μαζί», είπε στο κοινό στην αρένα η Μαρί Λουίζ Αγινκαμιέ, η οποία ήταν 11 ετών κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Η Αγινκαμιέ επέζησε της γενοκτονίας μαζί με τη μητέρα της και τα δύο αδέλφια της. Ο πατέρας της και άλλα τέσσερα αδέλφια της σκοτώθηκαν.

Ο Καγκάμε είναι πρόεδρος από το 2000, αλλά ουσιαστικά έχει τον έλεγχο από τότε που η ανταρτική του δύναμη, το Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα, βάδισε στο Κιγκάλι το 1994 για να τερματίσει τη γενοκτονία. Είπε ότι η χώρα του έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία 30 χρόνια.

«Η τεράστια πρόοδος της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και είναι αποτέλεσμα των επιλογών που κάναμε μαζί για να αναστήσουμε το έθνος μας», είπε στην ομιλία του.

Ο Καγκάμε έχει κερδίσει διεθνή έπαινο για την προεδρία της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης από το τέλος της γενοκτονίας.

Αλλά έχει επίσης αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική για αυτό που λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και η φίμωση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, μια κατηγορία που ο ίδιος και η κυβέρνηση αρνούνται.

Τα δυτικά έθνη έχουν κατηγορήσει τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες υπό την ηγεσία των Τούτσι του Μ23 στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Ρουάντα αρνείται ότι υποστηρίζει την ομάδα των ανταρτών και με τη σειρά της κατηγορεί το Κονγκό ότι υποστηρίζει μια άλλη ομάδα, τις Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR), που ιδρύθηκε από τους Χούτου που διέφυγαν από τη Ρουάντα μετά τη γενοκτονία.

Η αστάθεια στα σύνορα της Ρουάντα αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής 30 χρόνια μετά τις μαζικές δολοφονίες.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ UNESCO αποκάλυψε πλάκες που χαρακτηρίζουν τέσσερις τοποθεσίες μνήμης της γενοκτονίας ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Εκλογές ΗΠΑ: Επιχειρήσεις και κυβερνητικά κτίρια οχυρώνονται υπό τον φόβο ταραχών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τέλος μετά από 50 ημέρες για την απεργία στην Boeing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα