ΑΘΗΝΑ
17:19
|
02.05.2024
Το δράμα της κατοχής και του πολέμου σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στο επίκεντρο εκδήλωσης στην Αθήνα για τη Διεθνή Ημέρα Ιερουσαλήμ.
Από την εκδήλωση της Σιιτικής Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδος στην Αθήνα για την Διεθνή Ημέρα της Ιερουσαλήμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση για την διεθνή «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που κηρύχθηκε τον Αύγουστο του 1979 από τον Ιρανό πρώην ηγέτη Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την  Σιιτική Μουσουλμανική Κοινότητα Ελλάδος.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο  Πρέσβης του Ιράν στην Ελλάδα Malek Hossein Givzad και ο  Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ιράν και επικεφαλής του Ιρανικού Μορφωτικού Κέντρου στην Αθήνα Δρ. Mahdi  Nik  Khah  Ghomi.

Ο Ιρανός πρέσβης τόνισε πως η εκδήλωση διοργανώθηκε για την υπεράσπιση της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού και για να αναδειχθούν τα προβλήματα που προκαλεί η ισραηλινή κατοχή και ο πόλεμος που διαδραματίζεται εδώ και έξι μήνες στην Λωρίδα της Γάζας.

«Συνιστά τραγωδία για όλη την ανθρωπότητα η σημερινή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Το σιωνιστικό καθεστώς διαπράττει φρικτά εγκλήματα συνεχίζοντας την πολιτική της καμένης γης και την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας με την ισοπέδωση κατοικιών, πανεπιστημίων, σχολείων, κ.α. υποδομών προκαλώντας σκόπιμα λιμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Malek Hossein Givzad.

Ανέφερε στη συνέχεια πως ο ισραηλινός στρατός έχει μετατρέψει τη Λωρίδα Γάζας σε «ένα υπαίθριο σφαγείο» επισημαίνοντας πως «οι ενέργειες των Σιωνιστών έχουν παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς και του ανθρωπιστικού Δικαίου» προκαλώντας εκτός από Απαρτχάιντ, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Σε επόμενο σημείο εκτίμησε πως «το αίσχος αυτών των μεγάλων εγκλημάτων» θα στιγματίσει για πάντα τις ΗΠΑ και τους υποστηρικτές τους και πως «δεν θα διαγραφεί ποτέ από τη μνήμη της ανθρώπινης Ιστορίας  υποστήριξη αυτών των εγκλημάτων».

Από την εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Ιερουσαλήμ στην Αθήνα, την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024

Πρόσθεσε πως ο βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι απόδειξη της σκόπιμης καταστροφής του έθνους της Παλαιστίνης και ζήτησε τα στοιχεία που υπάρχουν για τον πόλεμο αυτό να τεθούν σε διεθνή φόρα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν τιμωρητικά μέτρα.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση του Ιράν καταδικάζει σθεναρά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ και υπενθυμίζει «την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας» και των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών για την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και ζητά την «αποφασιστική και άμεση δράση» αρμόδιων αρχών για να τερματιστεί η εγκληματική επίθεση στη Γάζα και να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά του Ισραήλ. «Το μέλλον ανήκει στην Παλαιστίνη» ανέφερε ο Ιρανός πρέσβης κλείνοντας την ομιλία του.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν στην συνέχεια ο Ramzi Al Insawi με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Παλαιστινιακής παροικίας, ο Δημήτρης Πλειώνης ως εκπρόσωπος του κινήματος μποϋκοτάζ εβραϊκών εποικισμών BDS Greece, η  Μαρία Ανδρούτσου, πρώην δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, ο δικηγόρος Γιάννης Γούναρης ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος στο The Press Project Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης, η καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  Μαρία Νικολακάκη, η σκηνοθέτης Αλεξία Τσούνη που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλαδικού Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» και ο  καθηγητής Υδρολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σωτήρης Καραλής και ο Ασήρ Χαϊντέρ, Πρόεδρος της Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Θωμά.

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Children of Massacre» που απαθανατίζει τα βάσανα και τις επιπτώσεις του εξάμηνου πολέμου του Ισραήλ στα παιδάκια της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα