Ανάρπαστη έχει γίνει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η αποστομωτική απάντηση που έδωσε προ ημερών ο Πρόεδρος της Γουιάνας σε δημοσιογράφο του BBC που θέλησε να κάνει «διάλεξη» στον ηγέτη της λατινοαμερικάνικης χώρας για την κλιματική αλλαγή.
Ο 43χρονος Ιρφαάν Αλί δίνοντας συνέντευξη στον δημοσιογράφο Stephen Sackur άκουσε τον τελευταίο να τον προκαλεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του από τις πετρελαϊκές εταιρίες ψέγοντάς τον γιατί αυτό θα προκαλέσει «σε μία ή δύο δεκαετίες» την απελευθέρωση 150 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
«Πρόκειται για τεράστιο νούμερο…αυτό σημαίνει 2 δις τόνους εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα στην ατμόσφαιρα που θα απελευθερωθούν από τα κοιτάσματά σας στην θάλασσα» είπε ο δημοσιογράφος στον ηγέτη της Γουιάνας.
Ωστόσο ο Ιρφαάν Αλί δεν «κώλωσε» και αντί να ακούσει διάλεξη από τον Βρετανό δημοσιογράφο του έδωσε εκείνος μίας για την κλιματική αλλαγή και την υποκρισία της χώρας του και των βρετανικών πολυεθνικών.
«Σταματήστε λίγο εδώ. Γνωρίζεται πως η Γουιάνα έχει δάσος παρθένο που έχει την συνδυασμένη έκταση Αγγλίας και Σκωτίας; Εάν ένα δάσος αποθηκεύει 19,5 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, εάν το δάσος που έχουμε διατηρήσει εμείς, ο λαός της Γουιάνας ζωντανό…
«_Και αυτό σας δίνει δικαίωμα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος αλλά ο Πρόεδρος της Γουιάνας συνέχισε απτόητος.
«Σας δίνει άραγε αυτό το δικαίωμα να μας κάνετε μάθημα για την κλιματική αλλαγή; Θα σας δώσω εγώ διάλεξη για την κλιματική αλλαγή. Γιατί εμείς διατηρήσαμε αυτό το δάσος ζωντανό που αποθηκεύει 19,5 γιγατόνους άνθρακα το οποίο εσείς και ο υπόλοιπος κόσμος απολαμβάνει, αλλά δεν μας πληρώνετε γι’ αυτό, ούτε το εκτιμάται, που ο λαός της Γουιάνας διατήρησε ζωντανό. Και μαντέψτε! Έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό αποψίλωση δασών στον κόσμο! Και Μαντέψτε! Ακόμη και με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ενέργειας της χώρας μας η Γουιάνα και πάλι θα έχει μηδενικό άθροισμα εκπομπών.
Και ο διάλογος κατέληξε ως εξής:
_Λέτε ορισμένες ισχυρές λέξεις κύριε Πρόεδρε…
_Ομως, δεν τελείωσα ακόμη! Γιατί εδώ πρόκειται για την υποκρισία που υπάρχει στον κόσμο. Εμείς, ο κόσμος, τα τελευταία 50 χρόνια έχασε το 65% της βιοποικιλότητάς του. Εμείς όμως διατηρήσαμε την βιοποικιλότητα. Εσείς την εκτιμάται; Είστε έτοιμοι να πληρώσετε για αυτή; Πότε επιτέλους θα πληρώσει ο ανεπτυγμένος κόσμος; Είστε στις τσέπες τους!
Μήπως είστε στις τσέπες εκείνων που έβλαψαν το περιβάλλον ; Μήπως εσείς και το σύστημά σας είστε στις τσέπες εκείνων που κατέστρεψαν το περιβάλλον μέσω της Βιομηχανικής Επανάστασης και τώρα μας κάνετε μάθημα; Μήπως είστε στις τσέπες τους; Μήπως πληρώνεστε από αυτούς;»