Περισσότεροι από 100 αυτόχθονες της προς εξαφάνιση φυλής Κορούμπο της κοιλάδας Τζαβάρι του Αμαζονίου έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το μέλλον της κοινότητας, σε περίπτωση που εξελιχθεί σε πανδημία.
Η κοιλάδα Τζαβάρι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό ιθαγενών σε εθελοντική απομόνωση παγκοσμίως. Οι άνθρωποι του Κορούμπο επικοινώνησαν για πρώτη φορά από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βραζιλίας μόλις το 1996, και συνεχίζουν να ζουν στην περιοχή, έχοντας ελάχιστη αλληλεπίδραση με άλλες αυτόχθονες ομάδες και τις τοπικές αρχές.
«Η ευπάθεια αυτής της κοινότητας είναι εξαιρετικά υψηλή. Οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε επιδημία», δήλωσε ο Μανοέλ Χορίμπα, τοπικός ηγέτης και σύμβουλος στο OPI, μια οργάνωση που είναι αφιερωμένη στην προστασία των αυτοχθόνων ομάδων σε εθελοντική απομόνωση, αλλά και όσων εκτέθηκαν πρόσφατα στην αστικοποίηση.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή λένε ότι από τα 101 άτομα από την κοινότητα Κορούμπο που διαγνώστηκαν με συμπτώματα, 22 περιπτώσεις είχαν εξελιχθεί σε πνευμονία, εκ των οποίων οι 15 ήταν κάτω των εννέα ετών.
Η κοινότητα αποτελείται από μόλις 121 άτομα, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει μολυνθεί. Το 2022, η κοινότητα είχε έρθει αντιμέτωπη και με την πανδημία του κορονοϊού.
Εκτός από την αντιμετώπιση των επιδημιών γρίπης, οι κάτοικοι της κοιλάδας Τζαβάρι έχουν αντιμετωπίσει υψηλά ποσοστά ελονοσίας και διάρροιας, που επιδεινώνονται από το γεγονός ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο των χωριών της κοινότητας έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Μεταξύ 2018 και 2022, 134 άνθρωποι πέθαναν, το 34% των οποίων ήταν κάτω του ενός έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, οι αυτόχθονες πληθυσμοί του Αμαζονίου έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την αυξημένη αποψίλωση των δασών και της παράνομης δραστηριότητας στην περιοχή από ανθρακωρύχους, υλοτόμους, ψαράδες, κυνηγούς, αλλά και συμμορίες ναρκωτικών.
Διαβάστε επίσης: