Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν ότι οποιεσδήποτε συναντήσεις για την Ουκρανία αγνοούν τα συμφέροντα της Μόσχας είναι μάταιες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που επισκέπτεται από χθες το Πεκίνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.
«Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση γύρω από την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Λαβρόφ. «Εμείς και οι Κινέζοι συνάδελφοί μας υποστηρίξαμε το συμπέρασμα ότι οποιεσδήποτε διεθνείς συναντήσεις αγνοούν τη θέση της Ρωσίας προωθώντας την λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης του Ζελένσκι -και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα- είναι μάταιες», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την ειρηνευτική πρωτοβουλία 12 σημείων για την Ουκρανία που πρότεινε η Κίνα πέρυσι, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας επαίνεσε το σχέδιο για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών πίσω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, «πρωτίστως στο πλαίσιο της διασφάλισης μιας αδιαίρετης ασφάλειας, στην Ευρώπη και τον κόσμο και ευχαρίστησε το Πεκίνο για την «αμερόληπτη και ισορροπημένη θέση του στην Ουκρανία καθώς και για την προθυμία του να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταστρέψουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού
Μιλώντας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο είναι ενάντια στη δημιουργία αποκλειστικών πολιτικών και στρατιωτικών συμμαχιών από τις ΗΠΑ και αντιτίθενται στις προσπάθειες υπονόμευσης της περιφερειακής ασφάλειας.
«Έχουμε μιλήσει πολύ για την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ακολουθούν μια πολιτική στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών που στρέφονται σαφώς κατά της Κίνας και της Ρωσίας και, μεταξύ άλλων επιδιώκουν την καταστροφή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας που αναπτύχθηκε γύρω από την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε επισημαίνοντας τις προσπάθειες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
«Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις προοπτικές δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία καθώς οι ευρωατλαντικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να αποσυντίθενται και να καταστρέφονται», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Όσον αφορά την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, τόνισε ότι η Μόσχα συμμερίζεται την «απόρριψη κάθε εξωτερικής παρέμβασης», καθώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας και το θέμα είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας.
Τέλος, για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, όπως προέκυψε από τις επαφές του στο Πεκίνο, η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω πολυμερών μηχανισμών,
«Θέλω να ευχαριστήσω την Κίνα για τα συλλυπητήριά της σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή της 22ας Μαρτίου και για την υποστήριξή της στον αγώνα της Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας», είπε, τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι «όλοι όσοι εμπλέκονται[στην τρομοκρατική επίθεση θα τιμωρηθούν».
Γουάνγκ Γι: Από κοινού αντιμετώπιση της ηγεμονίας και του δεσποτισμού
«Ελπίζουμε για την συντομότερη κατάπαυση του πυρός. Η Κίνα υποστηρίζει την έγκαιρη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης στην οποία θα συμφωνήσουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών και μια δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων», ανέφερε από την πλευρά του ο ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Οι μονομερείς κυρώσεις «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν την παγκόσμια τάξη και έρχονται σε αντίθεση με την τάση της παγκόσμιας ανάπτυξης», πρόσθεσε, σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία, κάνοντας σαφές ότι η κινεζική πλευρά είναι αποφασιστικά ενάντια σε αυτήν την πρακτική.
Η Κίνα και η Ρωσία υποστηρίζουν ένα νέο παράδειγμα διακρατικών σχέσεων, που ευνοεί τη συνεργασία έναντι της αντιπαράθεσης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα αντιμετωπίσουν από κοινού την ηγεμονία και τον δεσποτισμό καθώς και την πολιτική παρενόχλησης από την πλευρά ορισμένων χωρών.
Όπως τόνισε Πεκίνο και Μόσχα, από κοινού, «θα σταθούν ενάντια στην ψυχροπολεμική νοοτροπία και τις προσπάθειες να υποκινηθεί αντιπαράθεση». «Θα προωθήσουμε ενεργά τη διαμόρφωση μιας κοινότητας με κοινή μοίρα», πρόσθεσε.
Τέλος ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα συνεργαστούν για να αποτρέψουν οποιεσδήποτε απόπειρες διακοπής των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
«Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προσπάθειες να τεθούν διαχωριστικές γραμμές ή να διαταραχθούν οι υπάρχοντες δεσμοί», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα εναντιωθούν «στην ηγεμονία, την πολιτική της βίας και τη μονοπώληση, προωθώντας παράλληλα τις προσπάθειες να γίνουν οι διεθνείς σχέσεις πιο δημοκρατικές».