ΑΘΗΝΑ
20:58
|
16.06.2024
«Ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον στη φαντασία μας» είπε ο Μπορέλ σε διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Ζοζέπ Μπορέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη απηύθυνε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, ο Μπορέλ κάλεσε την Ε.Ε. να προετοιμαστεί «για ενδεχόμενο πόλεμο» λέγοντας πως μία σύγκρουση ευρείας κλίμακας δεν είναι πλέον σενάριο φαντασίας. Στη συνέχεια στράφηκε κατά της Ρωσίας κατηγορώντας την πως «απειλεί την Ευρώπη».

Ειδικότερα εκτίμησε πως «ο πόλεμος σίγουρα διαφαίνεται γύρω μας» αφού «ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον στη φαντασία μας».

Η εφημερίδα FT τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που ο Μπορέλ  κάνει τόσο κατηγορηματικά λόγο κατά της Ρωσίας θεωρώντας την «απειλή» μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από στρατιωτικούς αρχηγούς και ηγέτες στη βόρεια Ευρώπη για τον κίνδυνο περισσότερων ρωσικών επιθέσεων πέρα ​​από την Ουκρανία.

Μπροστά στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ που έχει δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν πως σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο στην Ευρώπη, ο ίδιος δεν θα αντιδράσει δίχως συγκεκριμένες «προϋποθέσεις», ο Μπορέλ επανέλαβε πως «η ομπρέλα των ΗΠΑ, στην οποία βασιζόμαστε από τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή». Και πρόσθεσε με νόημα: «Ίσως, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον, να μην μπορούμε να βασιστούμε στην Αμερική για να μας προστατεύσει. Μέσα σε μια συμμαχία οι προτεραιότητες για μεμονωμένα μέλη μπορεί να αλλάξουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απάντηση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός συνάδει με την πρόταση των ΗΠΑ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Ελβετία: Η σύνοδος κορυφής για την ειρήνη καλεί σε εμπλοκή της Ρωσίας στις συνομιλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα