ΑΘΗΝΑ
20:36
|
30.04.2024
Ικανοποιημένες οι ΗΠΑ από την υποστήριξη της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία, αλλά όχι από την πρόθεση εξαγοράς αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα.
Σε τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων θα συμμετέχει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά, σήμερα Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, με τις ανησυχίες για την στρατιωτική δράση της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό να κυριαρχούν στην ατζέντα, την ίδια ώρα που η σχέση Τόκιο-Ουάσιγκτον τρίζει εξαιτίας του σχεδίου μιας ιαπωνικής εταιρείας να εξαγοράσει μια εμβληματική αμερικανική εταιρεία χάλυβα.

Ο Κισίντα και η σύζυγός του θα κάνουν στάση στον Λευκό Οίκο, σήμερα το βράδυ, πριν από την επίσημη επίσκεψη και το επίσημο δείπνο της Τετάρτης, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να τιμήσει έναν επί δεκαετίες σύμμαχο που θεωρεί ως τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο Κισίντα θα είναι ο πέμπτος παγκόσμιος ηγέτης που θα τιμηθεί από τον Μπάιντεν με κρατικό δείπνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021.

Η επίσκεψη έρχεται αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αντιτίθεται στην προγραμματισμένη πώληση της US Steel που εδρεύει στο Πίτσμπουργκ στην Nippon Steel της Ιαπωνίας, αποκαλύπτοντας ένα έντονο ρήγμα στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ο πρεσβευτής Ραχμ Εμάνουελ, απεσταλμένος του Μπάιντεν στο Τόκιο, προσπάθησε τη Δευτέρα να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της αντίθεσης του Μπάιντεν στην εξαγορά της US Steel ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε ένα σχέδιο που θα αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας Mitsui με έδρα τις ΗΠΑ για την παραγωγή γερανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ιαπωνία είναι πολύ βαθύτερη και ισχυρότερη και πιο σημαντική από μια ενιαία εμπορική συμφωνία», τόνισε ο Εμανουέλ, πρώην δήμαρχος του Σικάγο, σε κοινή εμφάνιση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής απεσταλμένο της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον.

Η Nippon Steel ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι σχεδίαζε να αγοράσει την US Steel για 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια, εγείροντας ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η συναλλαγή για τους εργαζόμενους, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της συμφωνίας Nippon-US Steel στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως και αν έχει, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ικανοποιημένη από την ισχυρή υποστήριξη της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία. Το Τόκιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του Κιέβου και η Ιαπωνία έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες εν μέσω ανησυχίας για τη στρατιωτική δυναμικότητα της Κίνας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο Κογκρέσο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ιαπωνίας προς την Ουκρανία, την ώρα που ο Μπάιντεν αγωνίζεται να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων να υποστηρίξουν την έκκλησή του να στείλει επιπλέον 60 δισ. δολάρια βοήθεια στο Κίεβο.

Κισίντα και Μπάιντεν αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν σχέδια για την αναβάθμιση της δομής της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 54.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Την Πέμπτη, ο Κισίντα θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον Μπάιντεν και τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερνινάντ Μάρκος Τζ. καθώς οι σχέσεις Τόκιο και Μανίλας έχουν επανειλημμένα δοκιμαστεί από αψιμαχίες μεταξύ των δύο χωρών στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό και για την υπεράσπιση μιας ελεύθερης και ανοιχτής διεθνούς τάξης βασισμένης στους κανόνες δικαίου», δήλωσε ο Κισίντα, χθες, Δευτέρα πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Αυξήθηκε και άλλο το 2023 η κερδοφορία της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα