ΑΘΗΝΑ
06:44
|
05.05.2024
Ο πρώην τσάρος του πετρελαίου βρίσκεται υπό έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, ο οποίος παραιτήθηκε αναπάντεχα πέρυσι κατά τη διάρκεια έρευνας για διαφθορά σε κορυφαία κλιμάκια της βιομηχανίας πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο πρώην τσάρος του πετρελαίου βρίσκεται υπό έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, αναφορικά με την εξαφάνιση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα του κράτους από την κρατική βιομηχανία αργού πετρελαίου.

Το υπουργείο Συγκοινωνιών της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του Ταρέκ ελ Αϊσάμι να έχει συλληφθεί και να συνοδεύεται από αξιωματικούς. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Ταρίκ Γουίλιαμ Σάαμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Ελ Αϊσάμι θα βρεθεί στο δικαστήριο την Τρίτη και πως οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί να περιλαμβάνουν προδοσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι η επιχείρηση αυτή είχε ως στόχο «την εξάρθρωση ενός καρτέλ που έπληξε την πετρελαϊκή βιομηχανία» της Βενεζουέλας, διευκρινίζοντας ότι έχει διατάξει τη σύλληψη άλλων 16 προσώπων, εκ των οποίον ορισμένοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο ανώτατος εισαγγελέας συνέδεσε τον πρώην υπουργό με την υπόθεση παράνομης πώλησης πετρελαίου της Βενεζουέλας μέσω της υπηρεσίας εποπτείας κρυπτονομισμάτων της χώρας, παράλληλα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Petróleos de Venezuela SA (PDVSA).

Ο υπουργός Πετρελαίου παραιτήθηκε λίγες ημέρες προτού συλληφθούν επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο, τον Μάρτιο του 2023, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε στις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου. Ο Ελ Αισάμι εξαφανίστηκε από τη δημόσια ζωή μετά τις συλλήψεις και παρέμενε άγνωστη η τοποθεσία του.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν τον πρόεδρο της Citgo, θυγατρικής της PDVSA, και πέντε αντιπροέδρους της εταιρείας, κατηγορώντας τους για διαφθορά, σύσταση συμμορίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Συνολικά, για την υπόθεση αυτή έχουν φυλακιστεί τους τελευταίους μήνες περίπου 65 πρόσωπα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα