ΑΘΗΝΑ
12:31
|
01.05.2024
Η συνάντηση είναι η πρώτη που κάνει Κινέζος ηγέτης με πρώην Πρόεδρο της Ταϊβάν στο Πεκίνο,λίγες βδομάδες πριν την ορκωμοσία του νεοκλεγέντος Λάι Τσινγκ Τε…
Συνάντηση του Προέδρου Σι με τον πρώην Πρόεδρο της Ταϊβάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Ιν Τζιόου είχε σήμερα στο Πεκίνο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καθώς ήταν η πρώτη του είδους στο έδαφος της κινεζικής ενδοχώρας.

Ο Σι σχολίασε πως οι «έξωθεν παρεμβάσεις δεν μπόρεσαν να σταματήσουν μία οικογενειακή επανένωση» ανάμεσα στις δύο πλευρές των Στενών της Ταϊβάν και πως «υπάρχουν δεσμοί που δεν μπορούν να διαρραγούν» ενώ «δεν υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να συζητηθούν». «Καμία δύναμη δεν μπορεί να μας χωρίσει» τόνισε στη συνέχεια, εκφράζοντας στη συνέχεια λύπη για τα θύματα του πρόσφατου σεισμού των 7,3 Ρίχτερ που τάραξαν την Ταϊβάν στις 3 Απριλίου.

Ο Μα από την πλευρά του είπε πως οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς Ταϊβανέζους πολίτες, προσθέτοντας πως «οι Κινέζοι και στις δύο πλευρές των Στενών της Ταϊβάν έχουν απολύτως αρκετή σοφία ώστε να χειριστούν ειρηνικά οιεσδήποτε διαφορές και να αποφύγουν μία σύγκρουση».

Ο Μα ήταν Πρόεδρος της Ταϊβάν μεταξύ 2008 και του 2016 και συνάντησε σήμερα για δεύτερη φορά από το 2015 τον Κινέζο Πρόεδρο Σι.

Ωστόσο, η σημερινή επίσκεψη του Μα στο Πεκίνο είναι η πρώτη επίσκεψη πρώην Προέδρου της Ταϊβάν στην κινέζικη ενδοχώρα από το τέλος του εμφυλίου στην Κίνα το 1949. Τότε οι συντηρητικοί εθνικιστές της κυβέρνησης έχασαν τον πόλεμο απέναντι στον τότε Πρόεδρο Μάο και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ταϊβάν.

Η συνάντηση αυτή γίνεται λίγο καιρό πριν αναλάβει (το Μάιο) την διακυβέρνηση της Ταϊβάν ο 64χρονος νεοεκλεγείς Πρόεδρος Λάι Τσινγκ Τε που νίκησε στις προεδρικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου ως υποψήφιος από το «Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα». Ο Λάι θεωρείται από ορισμένους στο Πεκίνο «επικίνδυνος αυτονομιστής».

Η συνάντηση Σι και Μα δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη στις ΗΠΑ με την εφημερίδα New York Times να σχολιάζει πως τον περασμένο Ιανουάριο τα Νησιά Ναουρού στον Ειρηνικό ήραν την αναγνώριση της Ταϊβάν και τον Φεβρουάριο το Πεκίνο έστειλε δυνάμεις της ακτοφυλακής να περιφρουρεί τα εγχώρια ύδατα κοντά στην Ταϊβάν   μετά το θάνατο δύο Κινέζων ψαράδων στη διάρκεια καταδίωξης από δυνάμεις της ακτοφυλακής της Ταϊβάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα