ΑΘΗΝΑ
05:57
|
03.05.2024
Η Λαγκάρντ άφησε παραθυράκι ανοικτό για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο συνδέοντας την εξέλιξη με τους στόχους της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.
Κριστίν Λαγκάρντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανή μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο καλοκαίρι υπαινίχθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής τής, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση του Δ.Σ. να αφήσει σήμερα τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4% με 4,5%.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ συνέδεσε αυτό το ενδεχόμενο με διάφορα «εάν» με πρώτο το εάν ο πληθωρισμός θα κατέβει και θα φτάσει το στόχο «με βιώσιμο τρόπο» του 2% ως το 2025.

Από την άλλη, εστίασε στα σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών τονίζοντας  ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω».

Αποκάλυψε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πως υπήρξαν λίγα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ που ήθελαν να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση. Πρόσθεσε  ότι «συμφώνησαν να ακολουθήσουν τη συναίνεση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των μελών» που ήθελαν να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.

Ερωτηθείσα εάν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ απάντησε ότι  «προφανώς, οτιδήποτε συμβεί έχει σημασία για εμάς και θα ενσωματωθεί εν ευθέτω χρόνω στην προβολή που θα εκπονηθεί και θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο». Στη συνέχεια ανέφερε πως οι ΗΠΑ «είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ σημαντική οικονομία, ένας σημαντικός χρηματοπιστωτικός τομέας επίσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα