ΑΘΗΝΑ
02:52
|
02.05.2024
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στο ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ.
Ο πρώην πρωθυπουργός στο Φόρουμ Των Δελφών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., τονίζοντας πως δεν διασφαλίζεται μόνον με την ενίσχυση αποτρεπτικής ικανότητας αποδοκιμάζοντας την έλλειψη διπλωματικών πρωτοβουλιών από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον πόλεμο της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά την κουβέντα για ευρωομόλογο, ο Αλέξης Τσίπρας το αντιμετώπισε σαν εν δυνάμει «εργαλείο αλληλεγγύης και συνεκτικότητας» τόσο για την άμυνα, όσο και για την κλιματική κρίση, την διασφάλιση της «δίκαιης μετάβασης» και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει «σαφή στρατηγική», αντίθετα με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτήν την περίοδο η Τουρκία έχει «αποκλιμακώσει» την ένταση με την Ελλάδα για να πετύχει «όσα θέλει» με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτήν την περίοδο για να «επισπεύσει» μια «λύση» στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «σύνδεσης» της προοπτικής της Χάγης με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης». «Αυτή θα έπρεπε να είναι η στρατηγική μας, αλλά δεν το βλέπω», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλ. Τσίπρας δεν προέβλεψε κάποια «τρομακτική αλλαγή» όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία απέναντι στις πολιτικές του είναι η «στρατηγική» που έχει η κάθε χώρα προκειμένου να «επωφεληθεί» κι αυτή, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες που πέτυχε η Ελλάδα επί Τραμπ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που αναφέρονταν στο πρόσωπό του, σημείωσε ότι είχε το «θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους», παρόλο που είχε «εμμονή» με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ -γιατί είχε ρίξει όλο του το «πολιτικό βάρος» εκεί για να «κρύψει τις ευθύνες» της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε πως υπάρχει «αντίστιξη ανάμεσα σε αυτά που καταγράφει ο Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του» και σε αυτά που «εγχώριοι υποστηρικτές του» έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στάση του στο δημοψήφισμα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα περί «κωλοτούμπας» την ώρα που ο Σόιμπλε αναγνώρισε «αξιοπρόσεκτο ελιγμό» και μια «γενναία θέση».

«Εγώ του είπα θα μείνω στην ευρωζώνη, αλλά θα πολεμήσω τη λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας, ισχυριζόμενος πως αυτό που «κατάφερε η Ελλάδα το 2018», δηλαδή να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν ήταν καν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2015» και δεν θα συνέβαινε χωρίς «τη δραματοποίηση του 2015».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα