ΑΘΗΝΑ
09:52
|
06.05.2024
Η Ινδονησία δείχνει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη εν μέσω της σφαγής στη Γάζα.
Οι σημαίες Ισραήλ και Ινδονησίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ φέρεται πως εξετάζει η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, η Ινδονησία, προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στον Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας, το απόγευμα ρεπορτάζ της εφημερίδας Yedioth Ahronoth  κατά το οποίο η Ινδονησία εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο μετά την ένταση του Ισραήλ όταν υπέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο αίτηση ένταξης επειδή οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις για ένταξη νέων μελών στον ΟΟΣΑ παίρνονται ομόφωνα, η Ινδονησία δείχνει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη εν μέσω της σφαγής δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Σύμφωνα με την αρχική πηγή έχουν ήδη στο παρασκήνιο αρχίσει σχετικές επαφές μεταξύ Ισραήλ-Ινδονησίας και του γενικού γραμματέα του 38μελούς ΟΟΣΑ, Ματίας Κρόρμαν. Ο τελευταίος φαίνεται να πρότεινε στην Ινδονησία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Ισραήλ να αλλάξει την επικριτική στάση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δεν ικανοποιήθηκε απαιτώντας ως απαραίτητη την εξομάλυνση σχέσεων.

Από αντι-ισραηλινή διαδήλωση στη Τζακάρτα. Ποτέ μη λες ποτέ, που λένε…

Εάν δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη θα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ θα προχωρήσει σε σύναψη σχέσεων με μία μουσουλμανική (μη αραβική) χώρα έπειτα από τις πρώτες συμφωνίες του Αβραάμ το Σεπτέμβριο του 2020 με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς με το Μαρόκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα