Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Αργεντινής αποφάσισε ότι το Ιράν διέταξε τη θανατηφόρα επίθεση το 1992 στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες, αλλά και την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας AMIA το 1994, 30 χρόνια μετά τις επιθέσεις.
Περιγράφοντας την επίθεση στο AIMA ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», το δικαστήριο έκρινε το Ιράν, αλλά και τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση, κηρύσσοντας το Ιράν «τρομοκρατικό κράτος».
Το 1992, μια βομβιστική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία άφησε πίσω του 29 νεκρούς. Δύο χρόνια αργότερα, ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά μπήκε στο εβραϊκό κέντρο AMIA και ανατινάχθηκε, αφήνοντας 85 νεκρούς και 300 τραυματίες. Η επίθεση στο AMIA αποτελεί την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Αργεντινής.
«Η σημασία αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διεθνή κοινότητα ως σύνολο επικαλείται το καθήκον ενός κράτους να παρέχει δικαστική προστασία», ανέφερε η απόφαση.
Το δικαστήριο υποστήριξε επίσης πως η Χεζμπολάχ έπαιξε ρόλο στην επίθεση. «Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια επιχείρηση που ανταποκρίθηκε σε έναν πολιτικό, ιδεολογικό και επαναστατικό σχεδιασμό υπό την εντολή μιας κυβέρνησης, ενός κράτους», δήλωσε ο Carlos Mahiques, ένας από τους τρεις δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση, «δείχνοντας» το Ιράν ως αυτουργό.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για την παραβίαση της συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας με την Τεχεράνη, από μεριάς της Αργεντινής, η οποία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ακύρωσε τρία συμβόλαια, βάσει των οποίων θα προμήθευαν το Ιράν με πυρηνική τεχνολογία.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο AMIA, όμως η Αργεντινή και το Ισραήλ υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι από πίσω βρισκόταν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατόπιν εντολής του Ιράν.
Το 2006, τα δικαστήρια της Αργεντινής απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον οκτώ υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων, μαζί με έναν Λιβανέζο υπήκοο, σχετικά με την επίθεση, ενώ εκδόθηκαν και εντάλματα σύλληψης της Interpol, τα οποία δεν κατέληξαν πουθενά.
Επικαλούμενο εμπιστευτικές πληροφορίες, το δικαστήριο ενέπλεξε άμεσα στις βομβιστικές επιθέσεις κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους και διοικητές της Φρουράς της Επανάστασης.
Την απόφαση του δικαστηρίου χαιρέτισε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Ισραηλιτικών Ενώσεων Αργεντινής (DAIA), Χόρχε Κνόμπλοβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση «είναι πολύ σημαντική, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».