ΑΘΗΝΑ
00:57
|
03.05.2024
Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς ζητά από τον Κωστή Χατζηδάκη να απαντήσει ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία των έργων που ελέγχονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας ΑριστεράςΑλέξης Χαρίτσης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με την την χορήγηση ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες.

Στην ερώτησή του, ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας μετά από καταγγελία ελληνικής εταιρείας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαβιβάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)».

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αποκάλυψε το θέμα χρηματοδότησης, αναφέρεται σε «έργα που ανατέθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενώ κατά τη διαδικασία ανάθεσης υποβλήθηκε μία και μόνη προσφορά. Επιπρόσθετα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για υπερκοστολογήσεις, με παράδειγμα μάλιστα έργο που αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), το οποίο κοστολογήθηκε στο ποσό των 44 εκ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα έργα στην Ιρλανδία και την Κύπρο κόστισαν 4,5 εκ. ευρώ και με μεγαλύτερο συμβατικό χρόνο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να απαντήσει «ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία των έργων (λίστα έργων, προϋπολογισμός, διαδικασία ανάθεσης, πλήθος προσφορών που υποβλήθηκαν, στοιχεία αναδόχου, πηγή χρηματοδότησης)που ελέγχονται στο πλαίσιο της έρευνας των εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω δημοσίευμα;».

Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε από τον υπουργό απαντήσεις αναφορικά με τις ενέργειες που έχει ή πρόκειται να προβεί «προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η προστασία του ανταγωνισμού, υπό το φως των αποκαλύψεων αυτών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα