Ως freak show -παράσταση τεράτων- χαρακτήρισε την επικείμενη διάσκεψη στην Ελβετία για το ζήτημα της Ουκρανίας, απουσία της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος επεσήμανε την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Δύσης στα σύνορα της χώρας του.
Το συνέδριο στην Ελβετία «είναι ένα είδος freak show », ανέφερε. «Δεν έχουμε προσκληθεί. Και λένε ότι είμαστε εμείς που το απορρίπτουμε. Πιστεύουν ότι δεν ανήκουμε εκεί. Και την ίδια στιγμή, λένε ότι είναι αδύνατο να επιλυθεί οτιδήποτε χωρίς εμάς. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο λυπηρό» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να επιλύσουμε τις διαφορές ειρηνικά», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρόθεση της Μόσχας ήταν που οδήγησε στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης στην Κωνσταντινούπολη.
«Ακούσαμε τις εκκλήσεις ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να υπογράψει “με το όπλο στον κρόταφο” και αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο, αλλά, υπό την πίεση της Δύσης, η ουκρανική πλευρά αποχώρησε από τις συνομιλίες, πετώντας ότι είχε συζητηθεί στον κάλαθο των αχρήστων», τόνισε.
Η Ουκρανία έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως τώρα βρίσκεται σε «μάλλον δύσκολη κατάσταση» και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει τη μεσολάβηση του Λουκασένκο, εάν προκύψει ανάγκη για νέες συνομιλίες.
Ο Λευκορώσος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι ελλείψει Ρωσίας, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη με θέμα την Ουκρανία στην Ελβετία μπορούν μόνο να συμφωνήσουν για περαιτέρω κλιμάκωση.
Ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις
Όσο αφορά στις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία αποκρούει επιθέσεις στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις και πρέπει να ανταπαντήσει, ενώ τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν δεν πραγματοποίησαν κανένα πλήγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Δεν θέλαμε να αφήσουμε κοινωνικά ιδρύματα, νοσοκομεία και ούτω καθεξής χωρίς παροχή ρεύματος. Αλλά μετά από μια σειρά πληγμάτων στις ενεργειακές μας εγκαταστάσεις, αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα σε τέτοιου είδους υποδομές στην Ουκρανία αποτελούν μέρος της διαδικασίας αποστρατικοποίησης, γιατί επηρεάζουν άμεσα την αμυντική βιομηχανία της χώρας.