ΑΘΗΝΑ
04:55
|
01.05.2024
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς έσπευσαν να πάρουν το πλευρό του Ισραήλ, εκφράζοντας κατά τα άλλα ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονος είναι ο απόηχος των ιρανικών αντιποίνων έναντι του Ισραήλ για την επίθεση που έκανε το τελευταίο την 1η Απρίλη στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε σήμερα την «παράτολμη επίθεση» του Ιράν με τον «εντονότερο τρόπο»  προσθέτοντας πως οι επιθέσεις «διακυβεύουν την ανάφλεξη εντάσεων και την αποσταθεροποίηση της περιοχής». «Το Ιράν έδειξε πως σκοπεύει να σπείρει χάος στην δική του πίσω αυλή» ανέφερε ο Σούνακ στην ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνοντας στη συνέχεια πως η χώρα του θα συνεχίσει να παραμένει στο πλευρό του Ισραήλ και να συμβάλλει στην διαφύλαξη της ασφάλειάς του αλλά «και όλων των περιφερειακών μας εταίρων συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ». Και κατέληξε: «Εργαζόμαστε επειγόντως για σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης. Κανείς δεν θέλει περισσότερη αιματοχυσία».

Στην Οττάβα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως η χώρα του καταδικάζει «ομόφωνα» τα αεροπορικά αντίποινα του Ιράν, προσθέτοντας: «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Με την υποστήριξη της άσχημης επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι τελευταίες ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή και θα κάνουν πιο δύσκολη την διεθνή ειρήνη».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ καταδίκασε και αυτός τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ λέγοντας πως «με αυτή την πρωτοφανή ενέργεια το Ιράν κάνει ένα νέο βήμα στην αποσταθεροποίηση με ενέργειες που διακυβεύουν μία στρατιωτική κλιμάκωση».

Στο Βερολίνο, καταδίκασε τα ιρανικά αντίποινα καταδίκασε και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέροντας πως ήταν αδικαιολόγητα και πολύ ανεύθυνα. Κατηγόρησε το Ιράν πως διακυβεύει μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή και πως η χώρα του στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρέσβης στο Ισραήλ, Στέφεν Σάιμπερτ, σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα εξέφρασε την «αλληλεγγύη της Γερμανίας στο Ισραήλ» κατηγορώντας το Ιράν πως «τρομοκρατεί με αυτή την πρωτοφανή και αδίστακτη επίθεση «Εβραίους, Άραβες και Χριστιανούς, και Βεδουίνους στο Νεγκέβ αλλά και Δρούζους στο Γκολάν. Μακάρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Τη φωνή της πρόσθεσε σε αυτές τις αντιδράσεις και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η αξιωματούχος της Ε.Ε. καταδίκασε την «κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» και κάλεσε την Τεχεράνη και τους «αντιπροσώπους της» να σταματήσουν άμεσα αυτές τις επιθέσεις. «Όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απόσχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να δουλέψουν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

Η Ιταλία που έχει την προεδρία της Ομάδα των Επτά (G7) συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών των χωρών μελών μετά από αίτημα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η  τηλεδιάσκεψη αναμένεται σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Στη Στοκχόλμη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε πως οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου «προκαλούν πολύ σοβαρές συνέπειες για μία ήδη επιδεινωμένη κατάσταση ασφαλείας».

Στο μεταξύ το  CNN αλλά και άλλα δίκτυα (NBC, Axios.com κ.α.) επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους τόνισαν πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου πως δεν θα συμμετάσχει σε άλλη επιθετική επιχείρηση έναντι του Ιράν.

Το πρώτο μήνυμα Νετανιάχου μετά τα αντίποινα του Ιράν

Λίγο πριν τις 9.00 π.μ. ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο δημόσιο μήνυμά του μετά τα ιρανικά αντίποινα ισχυρίστηκε πως το «Ισραήλ θα νικήσει» και πως αναχαίτισε και μπλόκαρε τα ιρανικά αντίποινα.

«Μαζί θα νικήσουμε» ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Και η νεότερη ιρανική αντίδραση

Στην Τεχεράνη την ίδια ώρα ο Ιρανός στρατηγός και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Μοχάμαντ Μπαγκέρι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως εάν το Ισραήλ ανταπαντήσει η απάντηση του Ιράν «θα είναι πολύ μεγαλύτερη» από το ολονύχτιο μπαράζ πυραύλων Κρουζ και drone. Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ πως υποστηρίζοντας νέα ισραηλινά αντίποινα θα προκαλέσει τη στοχοποίηση των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή.

Μοχάμαντ Μπαγκέρι

Επιπλέον ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε σε κρατικά ΜΜΕ του Ιράν πως η ιρανική επιχείρηση «πέτυχε ένα επίπεδο επιτυχίας που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας».

Πρόσθεσε ακόμη πως ΗΠΑ και Γαλλία παρείχαν αεροπορική κάλυψη για το Ισραήλ σε Ιράκ, Ιορδανία και περιοχές της Συρίας αλλά «δεκάδες πύραυλοι Κρουζ και drone κατάφεραν να περάσουν τα στρώματα των αμυντικών δυνατοτήτων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα