ΑΘΗΝΑ
12:07
|
07.05.2024
Έφυγε σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα 60χρονο αποτύπωμα στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Σπύρος Μπιμπίλας: Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τελευταία του πνοή, άφησε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 86 ετών, ο σπουδαίος ηθοποιός, Γιάννης Φέρτης, αφήνοντας πίσω του ένα 60χρονο αποτύπωμα στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1959 στο έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν έργα όπως «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, «Ευρυδίκη» του Ζαν Ανούιγ, «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς, «Επικίνδυνη στροφή» του Τζον Πρίσλεϊ, «Άσκηση πέντε δακτύλων «του Πίτερ Σάφερ,  «Ο δικέφαλος αετός» του Ζαν Κοκτώ.

Σττα πρώτα του βήματα στο Αρχαίο Θέατρο, το 1973 πρωταγωνίστησε στην τραγωδία «Βάκχαι «του Ευριπίδη στο ΚΘΒΕ. Το 1990, σε παραγωγή του Αμφιθεάτρου, ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ορέστεια» του Αισχύλου και στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (1991).

Ήταν συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στα έργα «Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό» του Σερζ Ρεζβάνι και «Η μάνα» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στον κινηματογράφο, όπου είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε περισσότερες από 30 ταινίες, ενώ με την χαρακτηριστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» με την Τζένη Καρέζη. Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ταινία που απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας). Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Σκλάβοι στα δεσμά τους» σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση.

Στην τηλεόραση, συμμετείχε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και τον «Συμβολαιογράφο» το 1979.

Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η Ξένια Καλογεροπούλου, δεύτερη η Μιμή Ντενίση ενώ από το 2001 ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.

Σπύρος Μπιμπίλας: Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει

«Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού συντρόφου της, του σπουδαίου μας θεατρανθρώπου, φάρου πολιτισμού και ανθρωπιάς του αγαπημένου φίλου μας Γιάννη Φέρτη που για 65 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μας μέσα από αμέτρητους υπέροχους ρόλους και μάγεψε το ελληνικό κοινό και τις καρδιές μας», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

«Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο αλλά η αύρα του ταλέντου του και της ψυχής του θα μείνουν σαν οδηγοί για όλους μας. Είχα την τύχη να τον θαυμάζω από παιδί όταν τον παρακολουθούσα στις ταινίες του και στο Θέατρο με την υπέροχη τότε σύντροφο του Ξενια Καλογεροπουλου (3 φορές τους είχα δει στις “Πεταλούδες είναι ελευθερες”), είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στις αρχές της καριέρας μου το ’80 σε ένα από τα πρώτα μου σίριαλ στους “Aθλιους των Αθηνών” του Κονδυλάκη κι από τότε με τίμησε με μια υπέροχη φιλία μαζί με την τότε σύντροφο του Μιμή Ντενίση, και μέχρι τώρα μαζί με την μοναδική Μαρίνα Ψάλτη μάς έδεσε μια ειλικρινής αγάπη. Κουράγιο Μαρίνα μου και μπράβο που στάθηκες πλάι στις δύσκολες στιγμές του Γιάννη μας. Όλο το Ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο κ τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο. Θα υπάρξει ενημέρωση για ώρα και μέρα της εξοδίου ακολουθίας που θα γίνει στο Α΄Κοιμητήριο της Αθήνας. Καλό ταξίδι πολυτάλαντη αγαπημένε μας», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Έφυγε από την ζωή η Αντζελίκ Κουρούνη

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα