ΑΘΗΝΑ
01:36
|
02.05.2024
Δεν ήταν μόνον οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στην αναχαίτιση των ιρανικών αντιποίνων συνέβαλαν η Ιορδανία, άλλες αραβικές χώρες που δεν κατονομάστηκαν, και η Γαλλία.
Αναχαίτιση ιρανικών αντιποίνων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν ήταν μόνον οι ΗΠΑ και η Βρετανία που συνέβαλαν στην αναχαίτιση των ιρανικών πυραύλων και drone κατά του Ισραήλ αλλά και η Ιορδανία, ενώ ρόλο σε αυτό φέρεται πως έπαιξαν στο παρασκήνιο και άλλες αραβικές δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel, η πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας αναχαίτισε και κατέρριψε δεκάδες ιρανικά drone όταν αυτά παραβίασαν το δικό της εναέριο χώρο με κατεύθυνση το Ισραήλ.

Πηγές ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως ο ιορδανικός στρατός παραμένει σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης με τα συστήματα των ραντάρ να είναι στραμμένα κυρίως προς τη μεριά Συρίας και Ιράκ ώστε να εντοπίσουν την παραμικρή ένδειξη για την ύπαρξη ενός (απίθανου για την ώρα) νέου κύματος ιρανικών αντιποίνων.

Η εξέλιξη δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη στην Τεχεράνη. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφερόμενο στην είδηση επισήμανε πως το βασίλειο της Ιορδανίας ήταν η πρώτη αραβική χώρα που προστάτευσε άμεσα τον εναέριο χώρο του Ισραήλ…

Οι πηγές ασφαλείας του Ισραήλ ανέφεραν πως και άλλες χώρες της περιοχής προσέφεραν υπηρεσίες στην αναχαίτιση των ιρανικών αντιποίνων αλλά απέφυγαν να τις κατονομάσουν.

Η Βρετανία για μία ακόμη φορά μετέτρεψε τις βάσεις της στο Ακρωτήρι της Κύπρου σε ορμητήριο πολέμου στη Μέση Ανατολή καθώς βρετανικά μαχητικά απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν «επιθέσεις στον αέρα εντός του εύρους των δικών μας υπαρχουσών αποστολών όπως απαιτείται» ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ρόλο στην αναχαίτιση των ιρανικών αντιποίνων έπαιξε και το Παρίσι καθώς ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε (σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya) σήμερα πως η Γαλλία «είναι μεταξύ των χωρών» που ενεπλάκησαν στην «υπεράσπιση» του Ισραήλ.

«Η Γαλλία έχει πολύ καλή τεχνολογία, τζετ και ραντάρ και γνωρίζω πως συνέβαλαν στην περιφρούρηση του εναέριου χώρου» είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος προσθέτοντας πως δεν είχε ακριβείς πληροφορίες για το εάν τα γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν κάποιους από τους πυραύλους του Ιράν.

Βεβαίως, η εμπλοκή της Γαλλίας δεν είναι δυσεξήγητη. Ήταν μία από τις (αρκετές…) δυτικές δυνάμεις που επέλεξαν να μην καταγγείλουν την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απρίλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα