ΑΘΗΝΑ
14:12
|
03.05.2024
Η Άγκυρα υποστηρίζει «το δίκαιο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τουρκική Ένωση Ξάνθης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο λάδι στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έριξε σήμερα το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών επιλέγοντας να ευχηθεί «χρόνια πολλά» στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου που έγινε στην πλατφόρμα Χ και επιχειρείται «νομικίστικο επίχρισμα» στην στάση του, αναφέρεται πως η Άγκυρα υποστηρίζει «το δίκαιο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».


Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είναι ένας από τους συλλόγους της μουσουλμανικής μειονότητας της ελληνικής Θράκης.

Ιδρύθηκε το 1927, αλλά το 1987 η οργάνωση απαγορεύτηκε από το Εφετείο της Θράκης, διότι η λέξη «Τουρκική» στους τίτλους της ως περιγραφή των μελών της Μουσουλμανικής μειονότητας Δυτικής Θράκης απειλούσε τη δημόσια τάξη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να αναφέρεται στους Τούρκους πολίτες.

Το 2008, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για «παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι» επιλέγοντας να ποιήσει την νήσσα για τις πολιτικές υστερόβουλες εθνικιστικές επεκτάσεις από τη δράση της οργάνωσης.

Οι Ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να την νομιμοποιήσουν εκ νέου, στη βάση του καταστατικού της αλλά και των ενεργειών της. Η ένωση έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το Τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης και την τρομοκρατική, ακροδεξιά οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων».

Ξάνθη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα