ΑΘΗΝΑ
20:06
|
30.04.2024
Συζητήθηκαν πολλές επιλογές κάθε μία εκ των οποίων φέρεται πως «μπορεί να έχει επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν «δίχως ωστόσο να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο».
Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ κατά τη νέα έκτακτη συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε γύρω στις 17.40 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό Κανάλι 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές κάθε μία εκ των οποίων φέρεται πως «μπορεί να έχει επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν «δίχως ωστόσο να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκέντρωσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην τον πρώην πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος «Γες Ατίντ» για να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Απόψε, ο Ισραηλινός στρατηγός επιτελάρχης Χέρτζι Χαλεβί κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση Νεβατίμ του Νοτίου Ισραήλ δήλωσε πως το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του εδάφους του, λέγοντας:

«Η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί».

Ο επιτελάρχης, στρατηγός, Χέρτζι Χαλεβί

Παράλληλα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή, πως η Ιρανική επίθεση το Σάββατο ανάγκασε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα καθώς την ίδια μέρα σχεδίαζε να ρίξει από αέρος ενημερωτικά φυλλάδια στον πληθυσμό της νοτιότερης πόλης της Γάζας για αυτό το σκοπό αλλά το ανέβαλε λόγω των ιρανικών αντιποίνων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν μιλώντας σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί την περαιτέρω αύξηση των  εντάσεων με το Ισραήλ αλλά «θα απαντήσει άμεσα και πιο ισχυρά από πριν» σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ πάρει αντίποινα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν

Ο Ιρανός υπουργός εξήγησε πως αυτό το μήνυμα έδωσε και στον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πιο πριν.

Τι δήλωσε απόψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε απόψε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης Μοχάμαντ Αλί Ταμίμ και αναφέρθηκε στην τελευταία όξυνση της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν λέγοντας:

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή».

Ο Ιρακινός αξιωματούχος από την πλευρά του κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Προειδοποίησε πως νέα κλιμάκωση μπορεί να πυροδοτήσει «ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα