ΑΘΗΝΑ
10:13
|
30.04.2024
Η Βαγδάτη διαμηνύει πως συνεργάζεται με άλλες «χώρες επιρροής» για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Από την πρόσφατη συνάντηση του Ιρακινού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κασίμ αλ Αράτζι, Ιρακινός ανώτατος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας μιλώντας σήμερα στην εμιρατινή εφημερίδα «The National» προειδοποίησε για τους κινδύνους περιφερειακής έκρηξης και αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή μετά τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ για την επίθεση που εξαπέλυσε το τελευταίο στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό σκοτώνοντας 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί.

Ο Ιρακινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Κασίμ αλ Αράτζι

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ ανέφερε πως η Βαγδάτη συνεργάζεται με άλλες «χώρες επιρροής» για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή εκτιμώντας πως είναι από τις συνέπειες του πολέμου στη Γάζα που έχει πλέον εισέλθει στον έβδομο μήνα.

«Δημιουργείται ένας νέος χάρτης πολιτικής αποτροπής στην περιοχή» είπε ο αλ Αράτζι επισημαίνοντας πως αναχαιτίστηκε το 99% των περίπου 350 πυραύλων και drone από το Ιράν στο Ισραήλ.

Χαιρέτισε την ιρανική αντίδραση του περασμένου Σαββάτου και τα αντίποινα που έλαβε κατά του Ισραήλ ως «άνευ προηγουμένου, ιστορικά και την ίδια στιγμή πειθαρχημένα, γιατί  δεν έβαλαν στο στόχαστρο οικονομικούς και πολίτες  που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση».

«Το Ιράν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα και είχε τη δυνατότητα να απαντήσει και νομίζω πως το Ισραήλ πήρε το μήνυμα» τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ.

Η επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Την Δευτέρα έφθασε στον Λευκό Οίκο για επίσημη επίσκεψη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η ατζέντα συζήτησης των δύο ηγετών ήταν βαριά μεταξύ άλλων αφορά το ιρακινό αίτημα για απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Σε σύντομες δηλώσεις του ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε πως η συνεργασία των δύο χωρών είναι καλή για τη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε πως θέλει να συζητήσει θέματα στρατηγικής και βιώσιμης διμερούς συνεργασίας. Τόνισε επίσης πως η ιρακινή πλευρά έχει υποβάλλει προτάσεις στη διμερή στρατιωτική επιτροπή για το θέμα των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Επίσης, ένα από τα ζητήματα συζήτησης ήταν το θέμα της ενεργειακής εξάρτησης του Ιράκ από το Ιράν.

Παρά τις ημερήσιες εξαγωγές 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου τη μέρα σε διάφορες χώρες της υφηλίου, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ που εισάγουν περίπου 6,7 εκατ. βαρέλια ιρακινού πετρελαίου, το Ιράκ εξαρτάται από το ιρανικό φυσικό αέριο, και τα προϊόντα διύλισης αργού πετρελαίου για να καλύψει το 50% των ενεργειακών του αναγκών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα