ΑΘΗΝΑ
05:11
|
02.05.2024
12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ. Απείχαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία. «Το κράτος της Παλαιστίνης είναι αναπόφευκτο», λέει η Παλαιστινιακή Αρχή.
Απείχαν Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον αραβικό -και όχι μόνο- κόσμο, μετά την απόρριψη, λόγω αμερικανικού βέτο, του αιτήματος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την χορήγηση καθεστώτος πλήρους μέλους στο κράτος της Παλαιστίνης.

Όπως είχε προαναγγελθεί οι ΗΠΑ, ο βασικός πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή, άσκησαν βέτο, ενώ δώδεκα χώρες τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος το οποίο κατέθεσε η Αλγερία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία απείχαν.

Το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την στάση των ΗΠΑ «κατάφωρη επιθετικότητα… που σπρώχνει την περιοχή όλο και πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου».

«Το γεγονός ότι αυτό το ψήφισμα δεν πέρασε δεν θα κλονίσει την βούλησή μας και δεν θα ακυρώσει την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, μετά την ψηφοφορία. «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας. Το κράτος της Παλαιστίνης είναι αναπόφευκτο. Είναι αληθινό», υπογράμμισε.

«Παρακαλώ θυμηθείτε ότι μόλις τελειώσει αυτή η συνεδρίαση, στην Παλαιστίνη αθώοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με τη ζωή τους… για την καθυστέρηση στη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη», κατέληξε.

Η Χαμάς, από την πλευρά της κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέκονται «ενάντια στην διεθνή βούληση» ασκώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας και αρνούμενοι στους Παλαιστίνιους την πλήρη ένταξη στον παγκόσμιο οργανισμό και καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την αμερικανική μεροληπτική θέση απέναντι στην κατοχή», καλώντας την διεθνή κοινότητα «να ασκήσει πίεση για να υπερβεί την αμερικανική βούληση και να υποστηρίξει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και του νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση».

«Διαβεβαιώνουμε τον κόσμο ότι ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα και την αντίστασή του μέχρι να νικήσει την κατοχή και να δημιουργήσει το ανεξάρτητο, πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», κατέληξε η Χαμάς.

Έπαινοι από το Ισραήλ για την αμερικανική στάση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, επαίνεσε τις ΗΠΑ για το βέτο στο ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «επαίσχυντη πρόταση», σε μια ανάρτησή του στο X.

«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ακόμη και μισό χρόνο μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να καταδικάσει τα φρικτά εγκλήματα της Χαμάς», έγραψε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε ότι η χώρα του «εργάστηκε δυναμικά και με αποφασιστικότητα για να υποστηρίξει το παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας που θα επιλύσει οριστικά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση».

«Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας λύσης δύο κρατών με την εγγύηση ασφάλειας του Ισραήλ», είπε αφού σήκωσε το χέρι του για να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να εγγυάται την ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ ως δημοκρατικού εβραϊκού κράτους», συνέχισε ο Γουντ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ανεπίλυτα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί κράτος».

«Έχουμε καλέσει εδώ και καιρό την Παλαιστινιακή Αρχή να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να συμβάλει στην επίτευξη των στάνταρ ώστε να αποκτήσει κρατική υπόσταση και σημειώνουμε ότι η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, ασκεί επί του παρόντος εξουσία και επιρροή στη Γάζα, αναπόσπαστο μέρος του κράτους που αναφέρεται σε αυτό το ψήφισμα», κατέληξε.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ απέδειξαν τι πραγματικά σκέφτονται για την Παλαιστίνη

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι ασκώντας βέτο, οι ΗΠΑ απέδειξαν «τι πραγματικά σκέφτονται για τους Παλαιστίνιους». Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι «δεν τους αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος» και αναγνωρίζει μόνο «τα συμφέροντα του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο Νεμπένζια είπε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια στα «εγκλήματα του Ισραήλ» εναντίον αμάχων στη Γάζα, καθώς και στη συνέχιση της παράνομης εποικιστικής δραστηριότητας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Στόχος είναι να σπάσει η βούληση των Παλαιστινίων, να τους εξαναγκάσουν μια για πάντα να υποταχθούν στην κατοχική δύναμη, να τους μετατρέψουν σε υπηρέτες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ίσως, μια για πάντα να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πατρίδα τους», κατέληξε.

Από τον αραβικό κόσμο, η το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε «βαθιά λύπη» για την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει το ψήφισμα κάνοντας λόγο για «εγγενές δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού». Πρόσθεσε, δε, ότι η αρνητική έκβαση του αιτήματος «δεν συνάδει με τη νομική και ιστορική ευθύνη» της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει να βοηθήσει όλα τα μέρη να επιτύχουν μια «τελική και δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Την λύπη της για την έκβαση της συνεδρίασης εξέφρασε -μεταξύ άλλων- και η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα