ΑΘΗΝΑ
17:35
|
03.05.2024
Εγκρίθηκε το Σάββατο το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων σε ένα νομοθετικό πακέτο 95 δισ. δολαρίων βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Άνθρωποι περνούν δίπλα από το κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 11 Ιανουαρίου 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το Σάββατο το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων σε ένα νομοθετικό πακέτο 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια στην ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μετά τις πικρές αντιρρήσεις των σκληροπυρηνικών του κόμματος, αναφέρει το Reuters.

Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που η Γερουσία με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών ενέκρινε ένα παρόμοιο μέτρο και οι ηγέτες των ΗΠΑ από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μέχρι τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ προέτρεψαν τον αντιμαχόμενο πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον να το φέρει σε ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον αυτή την εβδομάδα επέλεξε να αγνοήσει τις απειλές απομάκρυνσης από σκληροπυρηνικά μέλη της σπασμωδικής πλειοψηφίας του με 218-213 και να προωθήσει το μέτρο που περιλαμβάνει περίπου 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη διετή ρωσική εισβολή.

Το ασυνήθιστο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Ισραήλ, βοήθεια για την ασφάλεια για την Ταϊβάν και τους συμμάχους στον Ινδο-Ειρηνικό και ένα μέτρο που περιλαμβάνει κυρώσεις, απειλή για απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο που επιβάλλει τα νέα όρια στο TikTok ήταν το πρώτο από τα τέσσερα που ψηφίστηκε το Σάββατο.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνει το Κογκρέσο», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή. «Η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας σε μια κομβική στιγμή. Η κυβέρνηση προτρέπει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να στείλουν γρήγορα αυτό το συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης στο γραφείο του προέδρου.»

Μια δικομματική πλειοψηφία 316-94 της Βουλής την Παρασκευή ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου προς ψήφιση και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ είπε στους γερουσιαστές να είναι έτοιμοι να εργαστούν το Σαββατοκύριακο εάν περάσει από τη Βουλή όπως αναμενόταν.

«Δεν είναι η τέλεια νομοθεσία, δεν είναι η νομοθεσία που θα γράφαμε αν οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπεύθυνοι και για τη Βουλή, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό προϊόν που μπορούμε να αποκτήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες για να φροντίσουμε αυτές τις πραγματικά σημαντικές υποχρεώσεις».

Ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει έντονη αντίθεση για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την αντέξουν οικονομικά δεδομένου του αυξανόμενου εθνικού τους χρέους ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχουν επανειλημμένα εγείρει την απειλή της καθαίρεσης του Τζόνσον, ο οποίος έγινε ομιλητής τον Οκτώβριο μετά την εκδίωξη του προκατόχου του, Κέβιν Μακάρθι, από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος Μπομπ Γκουντ, πρόεδρος του σκληροπυρηνικού Κοινοβουλευτικού Συνεδρίου για την Ελευθερία της Βουλής, είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι τα νομοσχέδια αντιπροσωπεύουν μια «ολίσθηση στην άβυσσο της μεγαλύτερης δημοσιονομικής κρίσης και των αμερικανικών πολιτικών που αντικατοπτρίζουν τους Μπάιντεν και Σούμερ και (ηγέτη των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων) Τζέφρις. και μην αντικατοπτρίζουν τον αμερικανικό λαό».

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει τεράστια επιρροή στο κόμμα, στις 12 Απριλίου εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τζόνσον και σε ανάρτηση της Πέμπτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ.

Τα νομοσχέδια παρέχουν 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση όπλων, αποθεμάτων και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ. 26 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 9,1 δισεκατομμυρίων για ανθρωπιστικές ανάγκες και 8,12 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα