ΑΘΗΝΑ
23:33
|
03.05.2024
Μάχες ξέσπασαν μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και ένοπλων εθνοτικών ομάδων κοντά σε ζωτικό εμπορικό κόμβο κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Στρατιώτες του στρατού της Μιανμάρ που μεταφέρουν όπλα περιπολούν σε έναν δρόμο στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον εθνοτικών ανταρτών, στο Kokang, βορειοανατολική πολιτεία Shan, περισσότερα από 800 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Yangon, Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχες ξέσπασαν μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και ένοπλων εθνοτικών ομάδων κοντά σε ζωτικό εμπορικό κόμβο κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, μάρτυρες στις πλευρές των συνόρων της Ταϊλάνδης και της Μιανμάρ ανέφεραν επίσης ότι άκουσαν εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων κοντά σε στρατηγική γέφυρα από αργά την Παρασκευή που συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Μαχητές από την Karen National Union (KNU), την εθνοτική ένοπλη ομάδα που ηγείται της επίθεσης στο Myawaddy, κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τα τελευταία φυλάκια του στρατού της Μιανμάρ μέσα και γύρω από τη συνοριακή πόλη που συνδέεται με την Ταϊλάνδη με δύο γέφυρες στο Ποτάμι Moei.

Οι τελευταίες συγκρούσεις πυροδοτήθηκαν το πρωί του Σαββάτου όταν ομάδες Karen εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατευμάτων της Μιανμάρ που κρύβονταν κοντά στη 2η γέφυρα φιλίας Ταϊλάνδης-Μιανμάρ, ένα κεντρικό σημείο διέλευσης για το εμπόριο με την Ταϊλάνδη, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Πιταγιάκορν Φετσαράτ στην περιοχή Mae Sot της Ταϊλάνδης.

Υπολογίζει ότι περίπου 1.300 άνθρωποι διέφυγαν στην Ταϊλάνδη.

Ο Πιταγιάκορν είπε ότι οι τοπικές αρχές ερευνούν όσους είχαν περάσει από εκεί για όπλα.

«Τους δώσαμε φαγητό και τους μεταφέραμε σε ασφαλέστερο μέρος», πρόσθεσε.

Ο ταϊλανδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NBT ανέφερε σε ανάρτηση στο X ότι οι ένοπλες ομάδες χρησιμοποίησαν πολυβόλα των 40 χιλιοστών και έριξαν 20 βόμβες από drones για να στοχεύσουν περίπου 200 στρατιώτες που είχαν υποχωρήσει από μια συντονισμένη επίθεση στο Myawaddy και στις θέσεις του στρατού από τις 5 Απριλίου.

Το πρωί του Σαββάτου, μια μονάδα του ταϊλανδικού στρατού που σταθμεύει στα σύνορα είπε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται με δυνάμεις που στοχεύουν τους στρατιώτες κάτω από τη γέφυρα.

«Αυτή τη στιγμή στη μέση των μαχών, δεν υπάρχουν γνωστές απώλειες», ανάρτησε στο Facebook η Ειδική Ομάδα του Rajamnu.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σρέτθα Θαβισίν δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια εάν χρειαστεί.

«Δεν επιθυμώ να δω τέτοιες συγκρούσεις να έχουν κανένα αντίκτυπο στην εδαφική ακεραιότητα της Ταϊλάνδης και είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την ασφάλεια του λαού μας», είπε στο X.

Ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι το 2021, αντιμετωπίζει μια τεράστια οπισθοδρόμηση αφού έχασε την εμπορική πόλη Myawaddy.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο στρατός έχει υποστεί μια σειρά από άνευ προηγουμένου ήττες, χάνοντας μεγάλες περιοχές εδάφους, συμπεριλαμβανομένων συνοριακών φυλάκων, τόσο από εθνικούς μαχητές, που αγωνίζονται για μεγαλύτερη αυτονομία εδώ και δεκαετίες, όσο και από μονάδες υπέρ της δημοκρατίας που πήραν τα όπλα μετά την στρατιωτική κατάληψη.

Το Myawaddy είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον στρατό, με το εμπόριο αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων να διέρχεται από την πόλη από 12 μήνες έως τον Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα