ΑΘΗΝΑ
17:55
|
03.05.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε με δάνειο 32 θησαυρούς που είχαν κλαπεί από το Βασίλειο του Ασάντε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια στη σημερινή Γκάνα.
Άποψη ενός σήματος από χυτό χρυσό, που φορούσε ο «ψυχολύτης» του Asantehene («κυβερνήτης») ως σήμα του αξιώματος, Asante, Γκάνα, πριν από το 1874
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε 32 θησαυρούς χρυσού και αργύρου που είχαν κλαπεί από το Βασίλειο του Ασάντε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια στη σημερινή Γκάνα με εξαετές δάνειο, δήλωσαν οι διαπραγματευτές της Γκάνας, αναφέρει το Al Jazeera.

Τα αντικείμενα, που αποτελούνταν από 15 αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο και 17 από το Μουσείο Victoria and Albert (V&A), λεηλατήθηκαν από την αυλή του βασιλιά των Ασάντε κατά τη διάρκεια των ταραγμένων συγκρούσεων του 19ου αιώνα μεταξύ των Βρετανών και του λαού των Ασάντε.

Οι αρχές της Γκάνας προσπαθούσαν για χρόνια να ανακτήσουν χρυσούς θησαυρούς που λεηλάτησαν Βρετανοί στρατιώτες από το βασίλειο Ασάντε, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Ασάντι.

Η συμφωνία θα δει τα κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων χρυσών και ασημένιων αντικειμένων που σχετίζονται με τη Βασιλική Αυλή Ασάντε, να εκτίθενται στο Μουσείο του Παλατιού Manhyia στο Κουμάσι, την πρωτεύουσα της περιοχής Ασάντι, ως μέρος του ετήσιου εορτασμού προς τιμήν του αργυρού ιωβηλαίου του βασιλιά.

Ο Ίβορ Άγκιεμαν-Ντούαχ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής, επιβεβαίωσε την επιστροφή των αντικειμένων, λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP το Σάββατο ότι δόθηκαν στο παλάτι με δανεισμό.

Έρχεται καθώς η διεθνής δυναμική και οι εκστρατείες έχουν αυξηθεί για τα μουσεία και τα ιδρύματα να επιστρέφουν αφρικανικά αντικείμενα από πρώην αποικιακές δυνάμεις.

Η Νιγηρία διαπραγματεύεται επίσης την επιστροφή χιλιάδων μεταλλικών αντικειμένων του 16ου έως του 18ου αιώνα που λεηλατήθηκαν από το αρχαίο βασίλειο του Μπενίν και βρίσκονται επί του παρόντος σε μουσεία και συλλέκτες έργων τέχνης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πριν από δύο χρόνια, το Μπενίν έλαβε δύο δωδεκάδες θησαυρούς και έργα τέχνης που είχαν κλαπεί το 1892 από τις γαλλικές αποικιακές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της λεηλασίας του βασιλικού παλατιού του Abomey.

«Αυτά τα αγαπημένα αντικείμενα, τα οποία έχουν τεράστια πολιτιστική και πνευματική σημασία για τον λαό Ασάντι, είναι εδώ ως μέρος μιας δανειακής σύμβασης για τρία αρχικά χρόνια και μπορούν να ανανεωθούν για άλλα τρία», είπε ο Άγκιεμαν-Ντούαχ.

«Σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις προσπάθειές μας να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας, καλλιεργώντας μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας και σύνδεσης με την πλούσια ιστορία μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την 1η Μαΐου.

Τα αντικείμενα που επιστράφηκαν περιλαμβάνουν ένα ξίφος Mponponso 300 ετών που χρησιμοποιείται σε τελετές ορκωμοσίας.

Μία χρυσή πίπα της ειρήνης και χρυσοί δίσκοι που φορούν αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό της ψυχής του βασιλιά είναι επίσης μεταξύ 17 αντικειμένων που η V&A σχεδιάζει να δανείσει στο μουσείο της Γκάνας.

Τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο αποτελούνται κυρίως από βασιλικά ρέγκαλια που λεηλατήθηκαν από το παλάτι στο Κουμάσι κατά τη διάρκεια των πολέμων Αγγλο-Ασάντ.

Τα αντικείμενα θα δανειστούν στο πλαίσιο δύο χωριστών τριετών συμβάσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα